recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Shiitake

Een shiitake is geen oosterse strijdkreet, maar een overheerlijke Chinese en Japanse paddenstoel. Hij wordt er frequent gebruikt in verschillende gerechten, maar ook bij ons wordt hij steeds populairder. Een shii-take bestaat voornamelijk uit water, eiwitten en koolhydraten. Ze leveren met andere woorden energie en zouden ook cholesterol- en bloeddrukverlagend werken.

Seizoen
Het hele jaar door kan je zowel gedroogde als verse shiitakes verkrijgen.

Op de markt
Let vooral op de geur en de stevigheid. Een verse shii-take ruikt fris en voelt stevig aan. De bovenkant van een shiitake is bruin en het vruchtvlees is wit.

Hoe schoonmaken
Was paddenstoelen nooit! Paddenstoelen zijn net sponzen en als je ze met water wast, nemen ze veel vocht op en verliezen ze hun smaak. Met een paddenstoelborsteltje of keukenpapier kan je de aarde van de shiitake vegen. Snij ook eerst het onderste deel van het steeltje af voor je ze verwerkt.

Hoe bereiden
Je kan de shiitake na het wassen in plakjes snijden, maar je kan hem ook integraal verwerken. Een gedroogde shiitake moet je eerst zo’n 25 minuten laten weken in heet water. Shiitakes kan je roerbakken in olie, gepaneerd frituren, stoven en grillen. Let er in alle gevallen wel op dat je de shiitake slechts 5 minuten opwarmt, anders wordt hij taai.

Hoe bewaren
Paddenstoelen bewaren niet zo gemakkelijk. Shiitakes wel. Het is wel beter dat je ze vers aankoopt en snel na die aankoop verwerkt. Maar ze houden ook zo’n week in de koelkast en zo’n drie maanden in de diepvries.

Lekkere combinaties
Shiitakes geven pit aan pizza en zijn uitstekend combineerbaar met sojasaus, kip en gember. Je hoeft shiitakes niet alleen in oosterse gerechten te gebruiken. Misschien kan je de gewone champignon wel vervangen door de iets pittigere shiitake.

Tips

  • Het weekwater van gedroogde shiitakes kan je gebruiken voor een heerlijke soep of ragout.
  • Shiitakes nemen snel geurtjes over. Bewaar ze dus niet bij sterk ruikende zaken zoals uien, prei of kaas. In de buurt van citrusvruchten veroudert een shiitake sneller dan normaal.

Recepten

Tempura van kipfilet en shiitakes

Slaatje van scampi’s en wilde paddenstoelen

Knapperige tofoeballetjes met zoete chilisaus


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding