recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Meloen

De meloen voelt zich thuis in het Middellandse Zeegebied. De sappige vrucht kan er gemakkelijk gekweekt worden en is er een dorstlessend tussendoortje op warmere dagen. De vrucht bestaat namelijk grotendeels uit water. Het fruit is ook goed voor de huid en de ogen door het aanwezige caroteen, de vezels zorgen voor een goede transit en vitamine C helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Het seizoen
Meloenen worden niet gekweekt in onze streken en worden dus het hele jaar door ingevoerd. Om een lekkere verse meloen te eten, moet je dus naar zuiderse landen trekken.

Op de markt
Ruik aan het steeltje, dat geeft de zoete geur vrij en geeft je een idee van de smaak van de meloen. Een rijpe meloen kan je ook herkennen doordat je de onderkant lichtjes kan indrukken. De schil van een Cavaillonmeloen mag niet te egaal zijn van kleur. Een rijpe Cavaillon heeft duidelijke lijnen op de schil.

Variëteiten

Netmeloen
De netmeloen herken je aan het witte of kurkachtige netwerk op de schil van de meloen. Een bekende soort is de Galiameloen met het frisgroene vruchtvlees.

Cantaloupe meloen
De bekendste soort meloenen zijn de Cantaloupe meloenen die genoemd zijn naar de plek in Rome waar ze vandaan komen. Het vruchtvlees is oranje, de schil heeft duidelijke strepen en de smaak is iets zoeter dan bij de netmeloen. De Cavaillon is een bekende Cantaloupe.

Gladde meloen
Gladde meloenen zijn niet zo bekend. Ze vergen ook een lang rijpingsproces. Honingmeloenen (met de bekende Spaanse Honeydew) en suikermeloenen behoren tot de gladde meloenen.

Watermeloen
De grote groene meloenen zitten boordevol water, wat een logische verklaring is voor de naam van de vrucht. Het rode vruchtvlees is dan ook een enorme dorstlesser.

Hoe schoonmaken?
Je hoeft een meloen niet te wassen omdat je de schil toch niet kan opeten. Snij de vrucht doormidden en haal de pitjes eruit. Je kan het vruchtvlees uitlepelen of de meloen verder in stukken snijden.

Bewaren
Een meloen kan je nog even op kamertemperatuur bewaren, maar niet te lang. Bewaar ze niet in de koelkast, tenzij ze al versneden zijn. Dan bewaar je ze best in aluminiumfolie in het groentevak.

Lekkere combinaties
Meloen is vooral heel lekker in frisse, zomerse slaatjes met ander fruit, bij roomijs en als hapje met bijvoorbeeld wat gerookte ham.

Recepten

IJsmeloenstokjes

Roerbakkip met meloen en groenten

Meloencocktail


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding