recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Ananas

Als je niet beter wist, zou je denken dat een ananas een uit de kluiten gewassen denneappel is. De schil van de exotische plant bestaat namelijk ook uit vele oogjes. Daar stopt de vergelijking, zeker als je het gele sappige vruchtvlees met de zoetzure smaak hebt geproefd. De vrucht is niet alleen heel erg lekker, ze is ook goed voor de botten en de aanmaak van rode bloedcellen. Zwangere vrouwen hebben er in het begin van hun zwangerschap ook baat bij om regelmatig een ananas te eten. Het aanwezige foliumzuur doet namelijk de kans op vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen afnemen en ochtendmisselijkheid verminderen.

Seizoen
Ananas wordt geďmporteerd uit Midden-Amerika, Thailand en de Filipijnen en is het hele jaar door verkrijgbaar. De topperiode ligt tussen december en april.

Op de markt
Een ananas is rijp als ze een lekkere geur verspreidt en veerkrachtig is rond de steelaanzet. De bladeren moeten er tevens frisgroen uitzien. Te sterke geur, donkere knobbels en vergeelde kroonblaadjes verraden een overrijpe ananas. Een ananas met schimmel, vlekken en een zachte schil neem je beter ook niet mee naar huis. Koop zeker een rijp exemplaar, want een ananas rijpt heel moeilijk na de pluk.

Variëteiten
Er zijn drie soorten ananas. Je hebt de Smooth Cayenne met sappig en zoet goudgeel vruchtvlees met een gewicht van zo’n 2 kg. De Queen weegt slechts een halve tot 1 kg en heeft droger, minder zoet vruchtvlees met een zachte smaak en de Red Spanish van 1 tot anderhalve kg met een laag suikergehalte.

Hoe schoonmaken?
Wil je ananas rauw eten, dan snijd je hem eerst in de lengte door. Als je deze helften nog eens in twee snijdt, kan je er gemakkelijk de harde kern uitsnijden en het vruchtvlees van de schil scheiden. De bladeren en de steelaanzet snijd je er natuurlijk ook van. Het is ook leuk om de ananas uit te hollen en te gebruiken als glas voor een cocktail of fruitsalade.

Hoe bereiden?
Ananas kan je rauw eten, in fruit- of groentesalades, maar ook in tal van warme bereidingen en sauzen.

Hoe bewaren?
Bewaar een ananas niet in de koelkast. De tropische plant kan niet zo goed tegen te lage temperaturen, maar bewaart wel enkele dagen op kamertemperatuur.

Lekkere combinaties
Ananas zorgt voor een frisse toets in een viswokschotel of kan als heerlijke aanvulling bij een yoghurtijs dienen.

Tips

  • Voeg je ananas toe aan een vleesbereiding, dan zal het vlees malser worden door de eiwitsplitsende enzymen die de vrucht bevat.
  • Het eiwitsplitsende enzym heeft ook een nefaste invloed op zuivelproducten. Zij worden door ananas nogal waterig. Als je de ananas op voorhand even kookt, zal je dat probleem niet hebben. Met ananas uit blik trouwens ook niet.

Recepten

Emmentalersalade

Kip met ananas en limoen

Ananasburgers


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding