recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Avocado

De groene, peervormige avocado is met maar liefst 30 procent olie, de fruitsoort met de hoogste concentratie olie. Toch is de vrucht niet ongezond, want het gaat om cholesterolverlagende mono-onverzadigde vetten. Daarnaast zijn avocado’s rijk aan vitamine B, magnesium en kalium. Regelmatig avocado eten is dus goed voor de waterhuishouding en de stofwisseling in je lichaam.

Seizoen
Avocado’s kan je hele jaar verkrijgen.

Op de markt
Rijp zijn avocado’s op hun lekkerst. Je weet dat een avocado rijp is als de vrucht een beetje meegeeft wanneer je lichtjes duwt op de plaats waar de steel zat.

Hoe schoonmaken?
Snijd de avocado in twee en verwijder de pit en de schil. Je kan het vruchtvlees in blokjes snijden of pureren. De schil is in ieder geval niet eetbaar.

Hoe bereiden?
Avocado wordt meestal rauw gegeten. Je kan hem zo uit de hand eten, gepureerd of gemengd met garnalen, krab of kip. Je kan hem natuurlijk ook meekoken of bakken in warme bereidingen.

Hoe bewaren?
Rijpe vruchten bewaren zo’n twee dagen, maar niet onder 6 graden.

Lekkere combinaties
Eet eens een avocado rauw uit de hand met een scheutje olijfolie en balsamicoazijn en een snuifje peper en zout. De bekende guacomoledipsaus is een klassieker, maar blijft wel overheerlijk.

Tips

  • Leg je avocado’s bij appels of bananen, dan rijpen ze sneller.
  • Je kan een voorgerechtje ook in een avocado presenteren. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit, lepel het vruchtvlees eruit, meng dat met wat je wilt en vul de avocado opnieuw met dat mengsel.
  • Gebruik je maar een halve avocado, laat de pit er dan inzitten als je de andere helft in de koelkast opbergt. Zo wordt de avocado niet zwart.
  • Wil je niet dat je vruchtvlees verkleurt, besprenkel het dan met citroensap.
  • Verwarm je de avocado, doe dat dan niet te lang, anders wordt de smaak erg bitter.

Recepten
Pastasalade met grijze garnalen, avocado en aardbeien

Kip met avocado- en currysaus

Gefrituurde lamspasteitjes


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding