Seizoen
Omdat er verschillende soorten zijn, kan je peren het hele jaar door verkrijgen. De bekende Conférence kan je niet in de zomermaanden juli en augustus verkrijgen.
Op de markt
Peren koop je best als ze nog vrij hard zijn, zodat je ze langer kan bewaren. Te slappe peren of peren met vlekken laat je beter links liggen.
Variëteiten
Conférence is de meest bekende peersoort. Ze is langwerpig en slank en heeft een groenbruine kleur. Als de vrucht rijpt, worden de schil en het witte vruchtvlees geler van kleur. De smaak is fijn en zoet en als je een hap neemt, zal het sap garantie van je kin lopen.
De Doyenné du Comice wordt de koninginnenpeer genoemd omdat de vrucht erg zoet is en buitengewoon sappig. Je kan hem verkrijgen van september tot maart.
De peer met de goudkleurige schil is de Durondeau. Hij heeft wit vruchtvlees en een typische smaak en is beschikbaar van augustus tot februari.
De Triomphe de Vienne is een grote, bronzen peer met een fijn aroma. Je kan hem verkrijgen van augustus tot november.
De laatste in de rij is de Beurré Hardy, dat is een middelmatige tot grote vrucht met een bronzen kleur en een lichtzure smaak.
Hoe schoonmaken?
De schil en het vruchtvlees van de peer kan je opeten. Was de peer wel alvorens je hem met schil en al opeet of verwerkt.
Hoe bereiden?
Peren kan je uit de hand eten, stoven, pocheren, bakken, opvullen en in gebak verwerken.
Hoe bewaren?
Bewaar peren in de groentela van de koelkast. Als je ze voldoende fris kan bewaren, houden ze het soms zelfs tien dagen uit. Als je niet wilt dat je peer te hard is wanneer je hem gebruikt, dan leg je hem best eerst een dag in de fruitschaal. Aan de steelinplanting kan je voelen of een peer voldoende rijp is. Geeft het vruchtvlees mee als je met duim en wijsvinger duwt, dan is de peer rijp. Hoe meer je de vrucht kan induwen, hoe rijper.
Lekkere combinaties
Vis met een rodewijnsaus, varkenskoteletten met rookspek en konijnenfilets met schimmelkaas zijn heerlijk met peren.
Tip
Sommige peren zijn meer geschikt als dessertpeer en andere dan weer als stoofpeer. Kijk goed welke peren je koopt om zo tot de lekkerste bereidingen te komen.
Recepten
Ardeens kaasgerechtje met peren