recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Kiwi

De naam alleen al verraadt dat kiwi een exotische vrucht is. Oorspronkelijk was de vrucht bekend als Chinese kruisbes. Maar omdat de Nieuw-Zeelander ook belangrijke exporteurs werden, nam iedereen hun leukere naam kiwi over. Als je regelmatig een kiwi eet, ben je ook zeker van een gezonde dosis vitamine C, kalium en het cholesterolverlagende pectine.

Seizoen
Kiwi's zijn het hele jaar door verkrijgbaar omdat ze van over de hele wereld worden ingevoerd.

Op de markt
Koop stevige kiwi's, je weet dan zeker dat ze niet overrijp zijn. Wil je een rijpe kiwi, dan moet de vrucht meegeven aan de steelaanzet. Vermijd beschadigde kiwi's of kiwi's met vlekken.

Variëteiten
Je hebt zowel een kiwi met groen vruchtvlees als een met geel vruchtvlees. De groene kiwi heeft een behaarde bruine schil, terwijl de gele kiwi een gladde schil heeft. Beiden kiwi's smaken zoet, maar de gele toch net iets zoeter dan de groene. Als je wilt, kan je van de gele zelfs de schil opeten. Een soort die nog niet zo lang commercieel verspreid wordt, is de kiwibes. De kleine kiwivrucht kan volledig worden opgegeten en heeeft een heerlijke smaak. Ideaal als tussendoortje

Hoe schoonmaken?
De schil van de groene kiwi kan je niet opeten, dus die verwijder je best. Je kan een kiwi schillen of je kan hem doormidden snijden en het vruchtvlees uitlepelen.

Hoe bereiden?
Kiwi leent zich niet tot warme bereidingen. Je kan de kiwi wel rauw eten in een salade, bij sorbets of smoothies of verwerkt op fruittaarten.

Hoe bewaren?
Als je onrijpe kiwi's koopt, dan kunnen ze een tijdje narijpen in de fruitmand. Een rijpe kiwi bewaart slechts enkele dagen in de koelkast.

Lekkere combinaties
Verwerk kiwi eens in een salade met kip, sinaasappel, eieren en walnoten. Heerlijk!

Tip
Kiwi bevat een stof die eiwitten afbreekt. Als je kiwi combineert met melkproducten, kan het zijn dat je melkproduct waterig wordt, bindkracht verliest en bitter begint te smaken. Als je je kiwi blancheert, heb je dat probleem niet.


Gerechten

Pittige salade met brie en pijnboompitten

Kiwi-grapefruitsalade met garnalen

Sapje van appel, kiwi, komkommer, banaan en peterselie


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding