recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Perzik en nectarine

Het verschil tussen een perzik en nectarine is niet voor iedereen even duidelijk, maar InfoTalia geeft het je voor eens en voor altijd mee: een perzik heeft een pluizige schil en de nectarine is een variant met een gladde schil, maar met dezelfde smaak en textuur. Perziken en nectarines hebben maar liefst negen vitaminen en zeventien essentiŽle aminozuren, 31 mineralen en minstens 10 antioxidanten. Het lekker sappige vruchtvlees overweldigt niet alleen je smaakpapillen, je hebt er enorm veel baat bij als je regelmatig een perzik eet.

Seizoen
Een perzik kan je het hele jaar door verkrijgen. De topmaanden blijven evenwel de zomermaanden van juni tot september.

Op de markt
De perzik moet een egale schil hebben, dus geen plekken of putten. Wil je de perzik meteen gebruiken, dan koop je best een zacht exemplaar die al heerlijk begint te ruiken. Wil je de vrucht nog even bewaren, dan kies je liever een harde vrucht.

Hoe schoonmaken?
Een perzik kan je eten met de schil of zonder. Laat je de schil aan de vrucht, dan was je de perzik beter onder stromend water. Verwijder de grote pit vooraleer je de perzik verwerkt.

Hoe bereiden?
Perziken kan je koud aan (fruit)salades toevoegen, maar ook in desserts of warme bereidingen komt de heerlijkse smaak tot zijn recht.

Hoe bewaren?
Langer dan een week zullen perziken niet bewaren. Leg rijpere exemplaren in de koelkast. Onrijpe perziken rijpen beter na op kamertemperatuur.

Lekkere combinaties
Perziken in de pan met lavendel: gewaagd, maar lekker. Je zal tevens versteld staan hoe goed perziken met forel of varkenshaasje samengaan.

Tips
Met enkele druppels citroen voorkom je dat het vruchtvlees verkleurt als je het verwerkt in een salade of een nagerecht.

Recepten

Geflambeerde perzik

Salade met sappige perziken en prosciutto

Smoothie van perzik, banaan en framboos


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding