recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Pruimen

Blauwzwart, rood, paars, geel, langwerpig, rond en eivormig: een pruim toont zich in verschillende kleuren en vormen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er meer dan tweeduizend soorten zijn. Staan deze steenvruchten met zacht vruchtvlees niet vaak op jouw menu, dan is het hoog tijd om daar iets aan te veranderen. Pruimen zitten boordevol vitamine C en voedingsvezels en beschermen, volgens onderzoeker David Byrne, van al het fruit het beste tegen kanker door de grote hoeveelheid anti-oxidanten.

Seizoen
Van juli tot oktober kan je pruimen in de handel verkrijgen

Op de markt
Gedeukte en verkleurde exemplaren laat je beter liggen. Koop liever gave pruimen die bij lichte druk iets meegeven. Te harde pruimen zijn nog niet rijp genoeg.

Hoe schoonmaken?
Pruimen kan je eventueel schillen, maar dat is een monnikenwerk als je er veel wilt bereiden. Even wassen onder stromend water en de pit verwijderen, volstaat.

Hoe bereiden?
Van pruimen kan je gemakkelijk een jam of compote maken. Vooral de iets zoetere gele pruimen zijn daar geschikt voor. Je kan ze ook inmaken, verwerken in gebak of meekoken als saus bij vleesbereidingen. Uiteraard kan je ze ook uit de hand eten.

Hoe bewaren?
Te lage temperaturen zijn niet ideaal voor pruimen. Bewaar ze liever op een gekoelde plaats en hou ze goed in de gaten, want ze zijn niet zo lang houdbaar.

Lekkere combinaties
Pruimen zijn ideaal als zoete toets bij wildgerechten, denk maar aan de populaire konijn met pruimen.

Tip
Pel pruimen niet, want de meest gezonde stoffen zitten in de schil.

Recepten

Couscous met kipkarbonades en pruimen

Konijn op zijn Vlaams

Party fruitsalade


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding