Seizoen
Kersen zijn op hun best in juni en juli, maar je kan ze verkrijgen tot september.
Op de markt
Bij aankoop vermijd je best verschrompelde of beschadigde exemplaren en koop je liever glanzende en stevige exemplaren met een mooie, egale kleur. De steeltjes moeten ook nog op de kersen zitten, anders lopen ze leeg en verliezen ze hun smaak.
Variëteiten
Je hebt aan de ene kant zoete kersen die je zo kan opeten en die zowel een donkerrode, geelrode, bruine als zwartpurperen kleur kunnen hebben. Aan de andere kant heb je de donkerrode zure kersen die ook wel krieken worden genoemd en die niet zo heel lekker zijn om rauw op te eten.
Hoe schoonmaken?
Kersen zijn erg broos en dien je dus met de nodige voorzichtigheid te wassen. Verwijder het steeltje pas daarna, omdat ze anders een deel van hun aroma verliezen. Laat de kersen uitlekken in een vergiet zonder ze dooreen te schudden.
Hoe bereiden?
Meestal worden kersen zo uit de hand gegeten. Je kan ze ook stoven, roerbakken, in een salade of gebak verwerken of er sap of jam van maken.
Hoe bewaren?
Kersen bewaar je best op een koele plaats. In de koelkast bewaren ze zo'n vier dagen, daarbuiten maximum twee à drie dagen. Het is beter dat je de kersen niet op elkaar bewaart, spreid ze uit op een bord om kneuzingen te voorkomen.
Lekkere combinaties
Krieken zijn heel lekker bij vleesbrood. Kersen moet je beslist eens proberen in combinatie met eendelever en kardemom.
Tips
Recepten