Seizoen
Het hele jaar door kan je in de winkel citroenen vinden.
Op de markt
Dat de citroen stevig is en een mooie, gave schil heeft, daarop moet je vooral letten vooraleer je je citroenen koopt.
Hoe schoonmaken?
Meestal wordt een citroen geperst en dan moet je hem alleen doormidden snijden en persen. Heb je de schil nodig voor een bereiding, dan kan je je citroen schillen met een dunschiller.
Hoe bereiden?
Het sap van citroenen kan je zowel in koude als warme bereidingen gebruiken. Ook de schil van citroenen kan je koken en in bereidingen verwerken. Je moet ze dan wel eerst zo'n drie minuten koken zodat ze hun kracht en smaak niet verliezen. Citroenschillen kunnen ook rauw op een gerecht worden geserveerd, op een Italiaanse Osso Bucco bijvoorbeeld.
Hoe bewaren?
Citroenen kunnen lang bewaren in de groentela van je koelkast. Ze houden het zelfs enkele weken uit. Als de vrucht begint te verrimpelen, wordt het tijd om hem te gebruiken.
Lekkere combinaties
Citroen kan een frisse toets geven aan een aardappelgerecht en is heel lekker bij kip.
Tips
Als je een halve citroen in de koelkast wilt bewaren, hoef je hem niet af te dekken. Leg de vrucht met de gesneden kant naar boven en de citroen zal zelf een laagje vormen dat uitdrogen voorkomt.
Citroenen kunnen gebruikt worden om te verhinderen dat het vruchtvlees van groenten en fruit verkleurt. Enkele druppeltjes doen vaak al wonderen.
Gebruik je de schil van citroenen in je gerecht, neem dan biologisch geteelde citroenen. De schil van de gewone citroenen zitten namelijk vol bestrijdingsmiddelen tegen ziektes, insecten en schimmels.
Recepten