Seizoen
Het hele jaar door kan je sinaasappels verkrijgen.
Op de markt
Let erop dat je sinaasappels bij aankoop stevig zijn en geen bruine vlekken vertonen.
Variëteiten
Sinaasappels kan je ruwweg verdelen in perssinaasappels en handsinaasappels. Perssinaasappels hebben veel vezelig en saprijk vruchtvlees, handsinaasappels hebben zacht vruchtvlees. Bekende handsinaasappels zijn de Navelina en Navellate. Salustiana en Valencia Late zijn ook bekend en kan je zowel persen als uit de hand eten.
Daarnaast heb je ook bloedsinaasappels die gekenmerkt worden door hun rode vruchtvlees en/of rode schil. De volbloedsoort heeft beiden, de halfbloed heeft alleen rood vruchtvlees. De smaak verschilt niet zo heel veel van gewone sinaasappels en ze worden ook zowel uit de hand gegeten als geperst.
Hoe schoonmaken?
Schil sinaasappels voor gebruik en verwijder de witte vliezen zoveel mogelijk. Wil je absoluut geen vliezen opeten, dan schil je de vrucht dik tot op het vruchtvlees en haal je met een mes het vruchtvlees vantussen de vliezen.
Hoe bereiden?
Meestal pers je je sinaasappel of eet je hem uit het vuistje, maar je kan vele kanten uit met sinaasappels. Je kan ze in gebak verwerken, als smaakmaker toevoegen aan een frisse salade, bij vlees en vis koken, stoven of roerbakken en je kan er ook een heerlijke likeur van maken.
Hoe bewaren?
Sinaasappels bewaar je het beste in de koelkast. De houdbaarheid verschilt van sinaasappel tot sinaasappel, dus houd ze goed in de gaten.
Lekkere combinaties
Je verwacht het misschien niet, maar prei met sinaasappels vormt een lekkere combinatie. Ook met blauwe kaas komt sinaasappel goed tot zijn recht.
Tips
Een perssinaasappel op kamertemperatuur levert meer sap op dan een koud exemplaar.
Heb je een sinaasappelvlek op witte kleren, dan was je het er gewoon uit en leg je het daarna nat op het gras in de zon te drogen. Na enkele uren zal je niets meer van de vlek zien.
Recepten