recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Bosbes

Bosbessen bestaan in rood en blauw en de blauwe bosbes doet denken aan de blauwe bes, maar vergis je niet, er is een verschil! De blauwe bes heeft namelijk wit vruchtvlees, terwijl de blauwe bosbes rood vruchtvlees heeft. Ook aan de struik merk je een verschil. Blauwe bessen zijn een gecultiveerde soort die in trossen hangt, bosbessen hangen afzonderlijk aan de struik. Bosbessen staan vooral bekend om hun grote hoeveelheid anti-oxidanten. Ze helpen dus tegen hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en voorkomen ouderdomsverschijnselen.

Seizoen
Vooral in juli en augustus kan je bosbessen verkrijgen.

Op de markt
Bosbessen moeten bij aankoop een gave, stevige schil hebben, want beschadigde exemplaren bederven snel.

Variëteiten
Je hebt zowel een blauwe bosbes als een minder bekende rode bosbes. De blauwe bosbes kan je uit de hand eten en verwerken in allerlei bereidingen, de rode is wrang en zuur van smaak en wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van jam of gebak.

Hoe schoonmaken?
Je hoeft bosbessen alleen te wassen voor gebruik.

Hoe bereiden?
Je kan bosbessen uit het vuistje eten, in een fruitsla, ijs of smoothie verwerken en meekoken bij sauzen van vleesbereidingen.

Hoe bewaren?
Ongewassen kan je de vruchtjes enkele dagen in de koelkast bewaren. Leg ze verspreid op een bord, zodat ze elkaar niet pletten. Je kan de vruchtjes ook invriezen nadat je ze gewassen en gedroogd hebt.

Tips
Let heel goed op met de kleurstof in de schil van de bosbes. Je krijgt het amper uit je kleren als je er vlekken mee maakt. Met citroensap of zure melk kan je misschien die vervelende vlekken verwijderen.

Ingevroren bosbessen gebruik je liever alleen in warme bereidingen omdat hun smaak en kleur veranderen.

Recepten
Aardbeien-bosbes ijsmix

Bosbessenmuffin


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding