recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Seizoensfruit en -groenten, lekker én goedkoop

Volg de seizoenen en je kiest niet alleen de goedkoopste fruit- en groentesoorten, maar ook de lekkerste en de gezondste. InfoTalia biedt je een handige fruit- en groentekalender en werpen een blik op de uiteenlopende verkopers van landbouwproducten.

Voedzaam versus duur

We eten te weinig groenten en fruit, blokletteren de magazines en kranten al geruime tijd. Toegegeven, vaak grijpen we sneller naar een zoete chocoladekoek of hartig stuk pizza en tegen biefstuk met frieten zeggen we zelden nee. Vaak denkt men dat louter onze smaakpapillen ons doen grijpen naar een calorierijke snack of maaltijd, maar nu blijkt ook onze portemonnee een rol te spelen.

 

Uit marktonderzoek blijkt dat maar liefst zeventig procent van de respondenten regelmatig fruit en groenten links laten liggen vanwege de hoge kostprijs. Het klimaat met kuren of natuurrampen doet de prijs immers stijgen. Is dat de reden waarom tal van klanten na het afwegen van groenten of fruit er nog één of enkele gratis exemplaren durven aan toevoegen? Ook dat bleek namelijk uit het marktonderzoek.

 

Wie goedkoop groenten en fruit wil aankopen, houd best rekening met de volgende principes:

 

Koop seizoensproducten van eigen bodem

Kies zo vaak mogelijk voor seizoensfruit en -groenten. Elk jaargetijde kent een eigen klimaat en brengt daardoor ook verschillende landbouwproducten voort.

 

Voordelen seizoensproducten:

  • De keuze en het aanbod is veel groter.
  • Hierdoor is de prijs lager dan tijdens andere periodes.
  • Seizoensproducten smaken doorgaans beter.
  • Ze zijn rijker aan vitaminen en mineralen.
  • Daarnaast belasten ze het milieu minder.

InfoTalia biedt je zowel een handige fruit- als groentekalender. Zo kan je je maaltijden samenstellen op basis van de goedkopere seizoensproducten.  

 

Wil je perfect op de hoogte blijven van de stand van zaken? Lava is de overkoepelende organisatie van de zes belangrijkste groente- en fruitveilingen van België. Op de website van Lava vind je de meest recente informatie over voordelige groenten en fruit gebaseerd op de veilingprijzen.

 

Vermijd producten uit verwarmde serres of het buitenland

Buiten het seizoen proberen kwekers de weersomstandigheden te imiteren via verwarmde serres. Of er worden producten uit het buitenland geďmporteerd, als er geen producten van binnenlandse kweek voorradig zijn. Zoek maar eens naar het land van herkomst op het etiket.

 

Dat is niet alleen nadelig voor het milieu, ook je portemonnee wordt er lichter van. Fruit dat gekweekt is in verwarmde serres of overgevlogen wordt vanuit Kenia is logischerwijs duurder. De meerkost voor verwarming of transport wordt immers doorgerekend in de prijs.

 

Nadelen van geďmporteerd fruit:

  • Het moet ver reizen, wat garant staat voor veel hogere transportkosten en een hoger brandstofverbruik.
  • Er steekt meer geld in verpakkingsmateriaal.
  • De langere transporttijden zorgen ervoor dat fruit of groenten niet zo vers op je bord belanden.
  • Hoe minder vers een product is, hoe minder lang je het kan bewaren.
  • Geďmporteerde producten worden met bewaarmiddelen behandeld gezien de verre reis.
  • Normaliter oogst je als vruchten rijp zijn, maar dat is niet het geval bij geďmporteerd fruit uit exotische oorden. De smaak is niet optimaal vanwege het plukken voor de eigenlijke rijping van het fruit.  
  • Milieuvriendelijk kan je een dergelijke werkwijze ook niet noemen.
  • Je verstoort de lokale markt.

Milieucentraal biedt op zijn website een groente- en fruitkalender aan op basis van zogenaamde energieklassen. Tot energieklasse A behoren vollegrondsproducten uit de Benelux en omringende landen. Alleen vollegrondsproducten met een korte aanvoerroute per zeeschip horen hierbij. Qua energie spreekt Milieucentraal van producten tussen 1 en 6 Mj/kg. De minst milieuvriendelijke energieklasse is E met een verbruik vanaf 80 Mj/kg. Het betreft ingevlogen producten uit Australië, Brazilië, India en Zuid-Afrika die een afstand afleggen van om en bij de 8000 kilometer.

 

Koop rechtstreeks bij de boer

Als je rechtstreeks bij de boer je groenten en fruit koopt, ben je het goedkoopst af. Je hebt dan een transparante korte keten zonder dure tussenschakels. Zo bespaar je op transport- en verpakkingskosten die anders toch maar doorgerekend worden naar de klanten. Neem dus een doos of krat mee als je naar de boer trekt.

 

Informeer bij plaatselijke landbouwers naar de groenteabonnementen die ze aanbieden. Ze zetten dan wekelijks een mand voor je klaar met de lokale seizoensgroenten en -fruit. Of sluit je aan bij een voedselteam en koop gezamenlijk groentepakketten bij lokale producenten om de prijs nog meer te drukken.

 

Koop met zo weinig mogelijk tussenschakels

Op de markt vind je producten die rechtstreeks van het veld of de veiling komen. Ook hierbij is het aantal tussenpersonen beperkt. Extra goedkoop zijn producten die je een half uur voor het einde van de markt koopt. Veel verkopers willen dan van hun voorraad af.

 

Loop ook eens bij een Marokkaanse, Turkse of Aziatische winkel in je buurt binnen. Niet zelden is het aanbod daar beter en goedkoper.

 

Meestal worden groenten en fruit in de supermarkt gekocht. Ondanks de talrijke promoties blijken groenten en fruit er doorgaans duurder. Zowel transport-, verpakkings- als conserveringskosten doen de prijs toenemen.

 

Wees trouwens voorzichtig met promoties. Ettelijke kilo’s zijn moeilijk te stockeren en je verkijkt je er vaak op. Stel liever een weekmenu op en maak dan een boodschappenlijstje. Zo koop je exact wat je nodig hebt. Hou ook rekening met de eigenschappen van bepaalde vruchten. Zo maak je best de eerste dag een slaatje klaar met verse sla en tomaten of een spinaziegerecht. Wortelen of kool houd je best voor de volgende dagen van de week vanwege de langere houdbaarheid.

 

Biowinkels en gespecialiseerde fruit- en groentewinkels zijn doorgaans duurder, maar bieden meestal wel een betere kwaliteit aan.

 

Aankooptips

Nog enkele tips en weetjes die je vooruit kunnen helpen:

  • Koop groenten en vruchten die er goed uitzien. Beschadigde producten bederven sneller.
  • Verse producten kan je langer bewaren dan bewerkte producten. Daarom koop je beter drie wortelen dan een zakje met geraspte worteltjes. Snij dus liever zelf je groenten en fruit.
  • Diepvriesgroenten zijn niet altijd goedkoper. Hierbij worden extra kosten in rekening gebracht bij de klant. De producten moeten immers gekoeld vervoerd en bewaard worden wat hogere elektriciteits- en brandstofkosten met zich meebrengt. Ook bij je thuis gaat het bewaren van dergelijke producten gepaard met de elektriciteitskosten van je diepvries.
  • Kan je toch niet aan de verleiding weerstaan om grote hoeveelheden in te kopen? Vries ze dan zo snel mogelijk in.
  • Uit onderzoek blijkt dat je met 1 euro groenten en/of fruit minder calorieën en meer voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, calcium, ijzer en magnesium) binnenkrijgt dan met andere eetwaren!

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding