recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Koken op een feestje of voor veel gasten

Gasten? Zo zorg je voor een vestiaire

Geef je een feest voor familie en/of vrienden? Wat vang je dan aan met al die jassen, sjaals, handschoenen en mutsen? Wij leggen uit hoe je een vestiaire verzorgt.

Aparte kamer of hal als vestiaire

Als je veel gasten op bezoek krijgt, is de kapstok al snel te klein. Gebruik dan liever een aparte kamer als vestiaire. Die aparte kamer bevindt zich best zo dicht mogelijk bij de ingang en de ruimte waar het feest zelf plaatsvindt. Gebruik je de living en keuken om te feesten, kijk dan of je een bureau of een andere kamer op dezelfde verdieping hebt die je kan inrichten als vestiaire. Trap op richting eerste verdieping of trap af richting kelder is niet aan te raden vanwege onhandig.

 

Waarom kies je best een aparte ruimte? Jassen laten de feestruimte al snel slordig lijken. Bovendien voorkom je dat je gasten vertrekken met vuile of onaangenaam ruikende jassen. Een feestje brengt immers rook- en etensgeuren met zich mee, naast mogelijke vlekken en brandplekken van rookwaren.  Bij kleine feestjes kan een ruime hal ook nog wel volstaan, maar dat oogt niet zo ordelijk.

 

Ook met de weersomstandigheden houd je best rekening. Als het regent, laten natte jassen heel wat vocht en regendruppels achter. Natte jassen kan je beter niet te dicht bij elkaar hangen. Leg er een krant onder, of kies een meer stijlvolle optie zoals een wasbaar tapijtje. Draai de verwarming aan in de vestiaire zodat het er niet te vochtig wordt van alle regendruppels die verdampen.

 

Opbergtips voor jassen

Zorg ervoor dat je de jassen van je gasten kan ophangen in de aparte ruimte. Vooral tijdens de eindejaarsfeesten laat men de dagelijkse jas thuis in de kast hangen en dost men zich uit met formelere kledij. Dan wil je natuurlijk voorkomen dat deftige jassen onderaan een stapel jassen belanden. Zo vind je een jas ook niet zo gemakkelijk terug en als je hem terugvindt, belanden er gegarandeerd wel enkele op de grond.

 

Ga daarom op zoek naar kapstokken. Je hebt er zelf misschien al enkele in huis of je leent er bij familie of vrienden. Volstaat dat niet, dan kijk je best uit naar een kledingrek. Bij meubelketens vind je er al voor vijf euro. Naderhand kan je hem op zolder zetten voor een volgend feest of in de strijk- of wasruimte plaatsen. Wil je geen extra geld uitgeven, kijk dan of je zelf een kledingrek kan maken: met een balk, een gespannen wasdraad...

 

Daarnaast heb je natuurlijk kleerhangers nodig om de jassen aan op te hangen. Kijk in je kleerkasten of je er nog op overschot hebt, leen ze bij iemand anders of koop een reeks goedkope hangers in de supermarkt.

 

Opbergtips voor accessoires

Tijdens de koude maanden van het jaar haalt men ook sjaals, handschoenen, mutsen en hoeden uit de kast. Regent het, dan heb je bezoekers heel waarschijnlijk parapluís bij. Ook daar voorzie je best een opbergplaats voor.

 

Hoe pak je dat aan?

  • Gebruik mandjes voor sjaals, handschoenen en mutsen.
  • Bij veel gasten zorg je dat je zakjes klaar hebt liggen die je bevestigt aan de bijhorende kleerhangers.
  • Voorzie een veilige plaats om hoeden op te bergen.
  • Zet een paraplubak klaar.

Wie bemant de vestiaire?

Je kan natuurlijk vragen aan je gasten om zelf hun jassen weg te hangen, maar leuker is het als de gastheer of -vrouw een andere mogelijkheid voorziet.

 

Zijn het slechts een tiental of vijftiental gasten, dan kan je de jassen zelf nog wel ophangen. Wil je echter meer tijd om een verwelkomend babbeltje te slaan en meer handen vrij om geschenken te ontvangen, dan kan je een verantwoordelijke aanduiden voor de vestiaire.

 

Tieners vinden feestjes van volwassenen meestal saai. Waarom geef je hen geen taak als bezigheid? Je kan enkele tieners aanduiden die de jassen moeten ophangen en terug aanreiken. In ruil mogen ze bijvoorbeeld hun favoriete genre muziek draaien in de vestiaire of je geeft hen achteraf wat zakgeld.

 

Markeer de jassen

Wil je de jassen op het einde van het feest snel terugvinden, dan kan een markering handig zijn.

  • Nummer de jassen en hang ze in die volgorde op. Noteer de nummers en bijhorende namen op een blad.
  • Maak naamkaartjes en bevestig die aan de jassen en accessoires.
  • Deel de zones van de vestiaire in kleuren in, zodat je op het einde van het feest enkel tussen jassen van een kleurzone moet zoeken.
  • Markeer de jassen in de lijn van het feest: bijvoorbeeld met verschillende kersttekeningen.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding