recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Koken op een feestje of voor veel gasten

(W)Eet wat goed voor je is: vermijd de winterdip!

Wie een winterdip wil vermijden, doet er goed aan gezond te eten. Je lichaam haalt zijn energie immers hoofdzakelijk uit je voeding. Je kan kiezen uit een kleurrijke waaier aan groenten en fruit, koolhydraten en peulvruchten. Eet je gezond, dan voel je je fysisch en psychisch fitter en energieker.

Een energievolle dag begint bij het ontbijt
Na een verkwikkende nachtrust is je lichaam toe aan een gezond en energierijk ontbijt. De combinatie van volkoren ontbijtgranen met fruit en halfvolle melk is daarom een slimme keuze. Wie echter de dag begint met een vetrijk ontbijt, zoals bijvoorbeeld wit toastbrood met salami, zal zich de hele ochtend traag en zelfs opgeblazen voelen. Een energierijk ontbijt geeft je daarentegen de hele dag een betere concentratie en productiviteit.

Complexe koolhydraten
Er zijn twee soorten koolhydraten. Enerzijds bestaan er eenvoudige koolhydraten zoals deze in koekjes, anderzijds heb je complexe koolhydraten, zoals in brood. Deze complexe koolhydraten geven je een meer gelijkmatige energietoevoer en zijn dus de beste keuze wat koolhydraten betreft. Kies voor volkorenbrood, volkorenpasta, aardappelen in de schil, tarwevlokken en niet-gesuikerde ontbijtgranen. Boterkoeken, chips, pizza en gebakjes laat je best links liggen.

Haver is een van de meest voedzame graansoorten. Het bevat een grote hoeveelheid complexe koolhydraten. Je vindt haver veelal in havermoutpap of muesli. Voeg daaraan nog wat noten of gedroogde vruchten toe en dit power tussendoortje bezorgt je een langdurige energieboost!

Tea, my dear?
Vermoeidheid en een gebrek aan energie bestrijd je door je lichaam voldoende te hydrateren. Drink daarom twee tot drie liter vocht per dag: water is ideaal maar je kan ook afwisselen met thee, soep en gezonde vruchtensappen. Koffie vermijd je daarentegen best zoveel mogelijk. CafeÔne geeft je een tijdelijke energiestoot, maar veroorzaakt achteraf een energiedip.

Fit dankzij groenten en fruit
Eet minstens vijf porties groenten en fruit per dag. Ze bevatten essentiŽle voedingsstoffen die je energiepeil in stand houden. Wie genoeg fruit en groenten eet, zal zich snel fitter voelen.

Vers fruit zit boordevol gezonde suikers en geeft je een gezonde energieboost. Avocadoís, olijven en bananen zijn echte energiebommen. Sinaasappels, ananassen en mangoís bezorgen je ook snel meer energie. Bovendien bevatten vruchten een hoop complexe koolhydraten, vitamines, mineralen en vezels die je lichaam optimaal doen functioneren. Vruchtensapjes en smoothies peppen je zo weer op!

Wat groenten betreft, is broccoli een aanrader. Rijk aan calcium en magnesium, bevordert het de energieproductie van je lichaam. Spinazie bevat dan weer foliumzuur. Een gebrek aan foliumzuur werkt bloedarmoede en vermoeidheid in de hand. Om uit je winterdip te geraken, eet je er dus best voldoende van.

Peulvruchten en gedroogde vruchten
Peulvruchten zijn een belangrijke leverancier van energie. Maar onbekend maakt onbemind en dus weten heel wat mensen dit niet. Kikkererwten, sojabonen en linzen worden heel geleidelijk verteerd. De koolhydraten die daarbij beetje bij beetje worden opgenomen, zijn een uitstekende energiebron die lang meegaat.

Gedroogde dadels, vijgen en abrikozen zijn erg zoet, maar zitten vol energie. De suikers in deze gedroogde vruchten worden heel snel opgenomen. Deze handige tussendoortjes kunnen je op heel korte tijd weer nieuwe energie bezorgen. Ideaal voor sporters!

Voedingssupplementen
Eet en leef je gezond, maar heb je nog steeds het gevoel dat je weinig energie hebt? Krik je energiepeil dan op met voedingssupplementen. Raadpleeg je arts of apotheker alvorens dit te doen, want het is belangrijk te weten wat je precies nodig hebt. Bovendien bestaan er zodanig veel supplementen, dat je door het bos de bomen niet meer ziet.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding