recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Koken op een feestje of voor veel gasten

Gemakkelijk feesten zonder stress in de keuken

Heb je geen zin om op feestdagen uren in de keuken bezig te zijn met het bereiden van verschillende gangen? Wij stellen alternatieve feestmalen voor waar weinig werk bij komt kijken.

Op restaurant

Heb je geen zin om uitgebreid te koken? Dan kan je op restaurant gaan. Op traditionele feestdagen zoals Kerstmis en Nieuwjaar ben je weliswaar heel wat geld kwijt als je met je gezin of familie uit eten gaat. In de plaats krijg je dan wel een feestmenu zonder zorgen: je hoeft op voorhand niet te plannen wat je gaat eten, je hoeft niet naar de winkel voor boodschappen, en koken, afruimen en afwassen hoort er niet meer bij. Zo kan je zonder stress genieten van de feestdag.

 

Houd wel rekening met enkele aandachtspunten als je voor deze formule kiest.

  • Informeer ruim op voorhand naar de feestmenu’s bij verschillende restaurants.
  • Eens je je keuze gemaakt hebt, reserveer je best zo snel mogelijk. De plaatsen zijn immers beperkt.
  • Om organisatorische redenen serveren restaurants op feestdagen slechts enkele menu’s. Heb je kinderen? Maakt een vegetariër, diabeticus of iemand met een voedselallergie deel uit van het gezelschap? Informeer dan of de vaste menu’s geschikt zijn en zo niet, of ze aangepast kunnen worden.

Catering of take-away

Feest je liever thuis, maar wil je in geen geval zelf koken? Doe dan een beroep op een traiteur of een afhaalrestaurant.

 

Traiteurs, maar ook restaurants en supermarkten stellen ruim een maand voor de eindejaarsperiode feestmenu’s samen. De keuze is ontzettend uitgebreid en omvat alle gangen: van kreeftensoep tot champignonroomsoep, van sushi tot ganzenlever, van everzwijnfilets met wildsaus tot gegratineerde pasta met zeevruchten, van chocomousse tot champagnebavarois. Ook door het jaar bieden zij menu’s aan, zij het dat de keuze dan minder uitgebreid is.

 

Het enige wat je moet doen, is een keuze maken en je reservering tijdig doorgeven. Het volstaat dan om een halve dag of een dag op voorhand alles af te halen. Bepaalde traiteurs leveren de bestelling ook aan huis. Dat kan gepaard gaan met voorwaarden - enkel bij bestellingen voor meer dan tien personen bijvoorbeeld - en/of extra kosten. Maak ruimte vrij in de ijskast of op een koele plaats, zodat je de gerechten voldoende koud kan opbergen.

 

Samen met de bestelling krijg je een lijst mee met tips om de gerechten op te warmen. Dat kan in de oven of in de microgolfoven. Als je veel verschillende gerechten hebt, is het handiger als je op voorhand al even plant in welke volgorde je alles opwarmt. Zo zal de soep snel klaar zijn in de microgolf, maar een gebraad moet toch nog een tijdje in de oven staan. 

 

Ook bij traditionele afhaalrestaurants kan je tijdens de feestperiode terecht. Het grote voordeel is dat je thuis niet alles moet opwarmen, maar je moet wel bereid zijn om vlak voor de maaltijd alles af te halen met de wagen, want aan huis leveren is er meestal niet bij.

 

Interessant zijn vooral de buffetopties van afhaalrestaurants. Bij de Chinees of Indonesiër kan je een uitgebreide rijsttafel bestellen. Bij de Italiaan haal je een reeks pastagerechten, zodat je een Italiaans buffet bekomt waarbij iedereen van alle gerechten kan proeven. Als er kinderen mee aan tafel schuiven, voorkom je lange gezichten als je ook enkele pizza’s bestelt.

 

Kaas-, vis- of vleesfondue

Fondue vormt al sinds de sixties een klassieker met Kerstmis of Oudejaarsavond. Dat wil echter niet zeggen dat fondue steeds hetzelfde, saaie feestmenu vormt. Er bestaan verschillende varianten die je ook nog eens anders kan invullen.

 

Kaasfondue is een klassieke Zwitserse bereiding die snel klaar is. In de supermarkt vind je kant-en-klare kaasfondues, maar je kan ook zelf kaas smelten in een vuurvaste geglazuurde fonduepan. Gebruik bij de bereiding een houten lepel.

 

Recept voor kaasfondue:

  • Wrijf de binnenkant van het fonduepannetje in met een knoflookteentje.
  • Doe er vervolgens 3 dl droge witte wijn in en verwarm de fonduepan.
  • Roer er langzaam 200 gram gemalen gruyèrekaas en 200 gram gemalen emmentaler door. Maak achtvormige bewegingen met de houten lepel en laat de kaas zachtjes smelten.
  • Eens de kaas gesmolten is, giet je er een likeurglaasje kirsch bij waarin je één eetlepel maïsbloem oplost.
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout. Of voeg er verse kruiden (peterselie, dragon, bieslook...) of muskaatnoot aan toe voor een kruidige kaasfondue.
  • Laat de kaasfondue lichtjes koken tijdens de maaltijd. Doop blokjes (stok)brood, rauwe groenten, stukjes ananas, gekookte aardappel, uitjes en augurken in de kaas.

Visfondue behoort ook tot de mogelijkheden, zowel met hete olie als vis- , groentebouillon of wijn. Bij visfondue zijn schepnetjes handiger dan fondueprikkers.

 

Omdat vis sneller uit elkaar valt dan vlees, gebruik je best stevige vissoorten: reepjes zalm, stukjes griet, zeewolf, kabeljauw, gepelde gamba’s, garnalen, mosselen... Die laatste kook je al op voorhand. Extra lekker wordt het als je de vis enkele uren op voorhand marineert. Opgepast: de marinade mag niet van de vis druipen. Droog de vis iet of wat voor je hem in de hete olie onderdompelt, zo niet riskeer je opspattende olie.

 

Vleesfondue is een klassieker. Gebruik olie, bouillon of wijn om stukjes vlees en gevogelte in gaar te koken. Kies verschillende vleessoorten: runds-, kalfs-, varkens- of lamsvlees, kip of kalkoen, gehakt... Ook kleine groenten zoals uitjes, pickles, augurken... kan je in de fonduepan dompelen.

 

Niets houd je natuurlijk tegen om bovenstaande fonduesoorten te combineren. Je hebt dan wel meerdere fonduestelletjes nodig, want vlees met een vissmaakje is niet aan te raden.

 

Of wat dacht je van een thematische fondue?

  • Mexicaanse fondue - Doop tortilla’s, taco’s, stokbrood of bloemtortilla’s in een fondue van cheddar, corona bier, Mexicaanse kruiden, paprika, ui en knoflook.
  • Oosterse fondue - Bereid tofu, bamboe, Aziatische champignons, loempia’s... en serveer met sausjes zoals hoi-sin, zwartebonensaus, teryaki en zoetzure saus. Kook op voorhand een schotel noedels en rijst.

Gourmet

Ook gourmet is een vorm van gemakkelijk feesten waarbij iedereen zelf zijn gerechtjes bereidt op een gourmettoestel. Serveer, net zoals bij fondue, vlees, vis, kaas, eieren en groenten die je kan bereiden op het gourmetstel.

  • Vlees: worstjes, lamskoteletjes, biefstukjes, hamburgertjes...
  • Vis: stukjes zalm, kabeljauw, scampi, sint-jacobsnoten...
  • Groenten: stukjes paprika, ui, geraspte worteltjes, geraspte komkommer, geraspte courgette, plakjes champignons...
  • Raclettekaas
  • Hartig pannenkoekenbeslag
  • Geklutste eitjes of verse eitjes

Zorg ervoor dat de ingrediënten maximum 4 op 4 cm groot zijn, want de grootte van de gourmetpannetjes is beperkt. Serveer boter, olie en room om mee te bakken, naast brood, rijst of aardappelen met wat salade en sausjes. Ook extra's mogen niet ontbreken om de ingrediënten op smaak te brengen: zout, peper, kruiden, specerijen...

 

Kaasschotel

Laat de kaasboer een kaasschotel voor jou samenstellen of stel er zelf een samen. Voorstellen voor een Belgische, Franse en Italiaanse kaasschotel vind je in ons artikel over kaasschotels.

 

Verrassingsbrood

Als je niet per se een warme of uitgebreide maaltijd wil serveren, is een verrassingsbrood erg geschikt. Je kan dit kant-en-klaar en vers kopen bij traiteurs of bakkers, je kan een ingevroren gevuld brood gebruiken of zelf een verrassingsbrood samenstellen. Dat doe je zo: vul een groot, uitgehold brood met feestelijk belegde boterhammetjes of broodjes.

 

Recept:

  • Koop een groot, rond of langwerpig brood en snijd met een scherp mes het ‘deksel’ ervan af.
  • Snij vervolgens het zachte deel van het brood los. Eerst werk je verticaal: steek het mes langs de randen, maar let op dat je de onderkant van het brood niet beschadigt. Steek dan het mes onderaan door de korst van het brood en maak het brood horizontaal los: draai daarvoor links en rechts met je mes.
  • Haal dan voorzichtig het zachte deel uit het brood.
  • Gebruik het stuk brood dat je eruit hebt gehaald om boterhammetjes mee te maken. Of koop kleine broodjes, vers of in diepvriesverpakking.

Gezien de gelegenheid kies je voor enkele luxueuzere belegmogelijkheden:

  • Gerookte zalm met kruidenkaas
  • Kreeftensalade met een stukje mango
  • Tonijnsla met plakjes komkommer
  • Mozzarella met halfgedroogde tomaat en basilicumdressing
  • Gemarineerde kip met enkele blaadjes raketsla
  • Parmaham op een schijfje meloen
  • Ganzenlever met uienchutney
  • Eendenmousse
  • Garnaaltjes met preischeuten...

Samengestelde maaltijd

Vier je feest met meerdere gezinnen? Laat dan niet één iemand al het werk doen, maar verdeel de maaltijd in gangen of gerechten. Afspreken wie wat meebrengt, behoort tot de mogelijkheden, maar je kan je ook laten verrassen. Dat werkt meestal het beste bij een groot feest, anders zit je misschien opgescheept met drie gelijkaardige groenteschotels of zalmcocktails.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

  • Laat iedereen één of twee tapasgerechtjes meenemen voor een groot tapasbuffet.
  • Verdeel de gangen onder de genodigden.
  • Laat iedereen een deel van het koud buffet verzorgen.

Smakelijk!

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding