recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Koken op een feestje of voor veel gasten

Daar toosten we op!

Op elke gelegenheid wordt er wel door iemand een rede gegeven en wordt er na de rede een toost uitgebracht. Hoe je die toost in goede banen laat lopen vertellen we je in dit artikel.

Op een privé-feestje of met familie zal niemand er echt op letten hoe de toost gegeven wordt, maar als je in een groter gezelschap of op een officiële uitnodiging bent, is het van belang te weten hoe een toost verloopt volgens de etiquette.

Als gastheer of gastvrouw
Om de aandacht te trekken op je toost ga je rechtstaan maar je tikt niet tegen je glas of je maakt ook geen kuchgeluiden. Het rechtstaan zelf zal binnen de minuut de gesprekken laten stilvallen en de perfecte situatie geven voor je speech of toost. Je geeft een korte rede en dan kan je als gastheer uw tafeldame vriendelijk attenderen, daarna uw gasten attenderen en een slok nemen.

Uw speech
Een speech moet heel kort en bondig zijn. Bedank in je speech de genodigden voor het aanwezig zijn, de eventueel gekregen attenties en vermeld eventueel in het begin van je speech nogmaals de reden van het samen zijn ook al stond deze op de uitnodiging.

Als gast
Eerst en vooral wordt er gewacht met rechtstaan en drinken tot de gastheer, of door zijn afwezigheid, de gastvrouw, zijn of haar glas heft. Eens de gastheer zijn toost heeft uitgevoerd mag je zelf toosten door eerst je eigen tafeldame toe te drinken, daarna de gastvrouw en dan de vrouw aan je linkerzijde en als slot de andere gasten. Als dame wacht je tot na uw metgezel of, indien je alleen bent, tot na de toost van de gastheer en groet je de andere aanwezigen. Je neemt een klein slokje van de drank en plaatst het glas terug op tafel.

Het is voldoende om te groeten met een glimlach of een lichte opwaartse beweging van het glas.

Wat mag je niet doen
Het is volledig not done om te klinken. Klinken wordt enkel gedaan bij een intiem gezelschap en dan nog enkel met champagne of wijn. Ook moet je voorkomen dat je het glas blijft vasthouden of dit in één keer leeg drinkt. Een glas vlug leegdrinken wordt enkel gedaan als het gaat om een dorstlesser zoals een frisdrank, zeker niet bij een toost.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding