recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kookgerei

Waarop letten bij de aankoop van een microgolfoven?

Waarop moet je letten als je een microgolfoven koopt? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende types microgolfovens? Wij zorgen voor antwoorden.

Grootte van de microgolfoven

Qua grootte koop je best een microgolfoven die past bij je keuken en je kookgewoontes. Bereid je vaak grote schotels? Dan moet je ervoor zorgen dat die in je magnetron passen.

 

Vermogen van de microgolfoven

Het vermogen van een microgolfoven hangt af van de hoeveelheid eten en welk soort eten je erin zal bereiden. Het vermogen van microgolfovens wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger het wattage van de microgolfoven, hoe sneller de bereiding van het eten verloopt. Het gemiddelde wattage van een microgolfoven bedraagt vandaag de dag 800 watt, met een minimum van 600 watt en een maximum van 1000 watt.

 

Kookstanden van de microgolfoven

De meeste basismicrogolfovens kunnen voeding verhitten en ontdooien. Tegenwoordig vind je ook veel modellen die veelzijdiger zijn: je kan ermee bakken, braden, grillen en toasten. Vraag jezelf daarom af hoe je de microgolfoven zal gebruiken: kies je voor de microgolf als primair kookapparaat voor het bereiden van de dagelijkse maaltijden? Of zal je de microgolfoven enkel gebruiken voor het occasioneel verwarmen van maaltijden?

 

Gebruiksgemak van de microgolfoven

Vandaag de dag beschikken magnetrons over veel nieuwe functies die je eerst gewoon moet worden. Lees dus goed de handleiding voor je deze elementen uittest. Denk daarbij aan meertalige scrollinstructies, de uitgestelde start of de start met één toets. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om erg precies te koken: een voorgeprogrammeerd en op gewicht gebaseerde kookmogelijkheid of sensoren die meten hoe het kookproces exact moet verlopen.

 

Onderhoud van een microgolfoven

Als je de aankoop van een microgolfoven overweegt, dan is het belangrijk om een model met een goede garantie te kiezen. Voor het dagelijkse onderhoud zijn er ook tal van kenmerken die je kunnen helpen.

  • Antiaanbaklaag coating – Geknoeid tijdens de bereiding? Met een antiaanbakcoating ruim je het snel en efficiënt op. Bovendien voorkomt de coating dat de magnetron erg vuil wordt. Gebruik je de microgolfoven dagelijks, dan kan zo’n coating erg handig zijn.

  • Vetfilter – Een vetfilter kan je uit de microgolfoven halen, zodat hij gemakkelijk gereinigd kan worden. Om het je nog gemakkelijker te maken, zijn er ook filters verkrijgbaar die je in de vaatwasmachine afwast.

  • Verwijderbare draaischijf – De meeste modellen hebben een draaischijf die je kan wegnemen, zodat het reinigen en onderhouden van de magnetron veel gemakkelijker verloopt.

Conventionele of convectiemagnetron?

Met een conventionele microgolfoven kan je snel en efficiënt koken. Dit type is verkrijgbaar in tal van maten variërend van compact tot groot. Het vermogen loopt uiteen zodat de ruimte in de magnetron voldoende verhit kan worden. Een conventionele microgolfoven is het goedkoopste type magnetron, maar hij beschikt niet over alle functies die het mogelijk maken om ook als oven te dienen.

 

Een convectiemagnetron beschikt over een convectieoven met een warmte-element en ventilator die de warmte verspreidt zodat het eten sneller klaar is. Je kan er dus niet alleen op de klassieke manier mee koken. Net zoals een traditionele oven beschik je over een all-in-onetoestel waarmee je kan bakken, braden, bruinen... Voor grote families of een professionele keuken zijn convectiemicrogolfovens erg handig. Meer functies betekent wel een duurder prijskaartje.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding