recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kookgerei

Ovenschalen in diverse materialen

Ovenschalen voor bakken en gratineren zijn in alle vormen en materialen verkrijgbaar. Wij leggen je het verschil uit tussen keramische, porseleinen, gietijzeren en stalen ovenschalen.

Keramische schalen

Keramische schalen zijn geglazuurd, wat hen extra sterk maakt. Zo kan je ze rechtstreeks uit de vriezer in de oven steken. Deze schalen geleiden de warmte gradueel en houden de warmte goed vast.

 

De klassieke, ovale vorm is ideaal voor gratin. Voor de oven zijn rechthoekige modellen echter plaatsbesparend.

 

Met de dikke rand kan je de schaal gemakkelijk optillen. De langzaam hellende wanden vergroten de korst en laten het gerecht er smakelijk uitzien. De afgeronde binnenzijde vergemakkelijkt ten slotte het schoonmaken.

 

Porseleinen schalen

Porselein is een goede warmtegeleider, bestand tegen hoge temperaturen.

 

Porseleinen souffléschalen zijn diep en rond, met rechte randen voor maximale warmte. Zo kan het eiwit in soufflés stollen voordat de lucht kan ontsnappen. Meestal gebruikt men de maat 0,9 liter.  

 

Je kent ze vast en zeker van op restaurant: de sierlijke, ovale gratinschaaltjes. De handvaten gaan over in de rand van de schotel en de wanden lopen schuin af. Zo vergroot je de gegratineerde oppervlakte voor een mooi ogend resultaat.

 

Kleine ovenschaaltjes in porselein zijn ook verkrijgbaar. Je hebt de zogenaamde chocoladepotjes die geschikt zijn voor crème brulée en andere desserten. Iets groter is de kleine versie van de souffléschaal, die geschikt is voor eierbereidingen. De potjes zijn rond, met een ruwe voet en een gladde binnenkant met rechte randen. Ook hiermee kan je crème brulée maken. Je verwarmt ze au bain marie.

 

Gietijzeren schalen

Ook gietijzer is een goede warmtegeleider die hoge temperaturen aan kan.

 

Je kan kiezen voor geëmailleerde schalen: ondiepe eier- of scampischalen en diepe schalen voor lasagne en groenteschotels. De zacht hellende wanden vergroten de oppervlakte, waardoor de schotel gelijkmatiger gaar kan worden, mooi presenteert en gemakkelijk schoon te maken is.

 

Gewoon gietijzer biedt een langzaam, gelijkmatig kookproces. Het is uitermate geschikt voor een terrine van fijngehakte groente, vlees en/of vis. Met een rechthoekige vorm kan je mooie plakjes snijden.

 

Stalen schalen

Dit materiaal gebruikt men vooral voor paté. Meestal bestaan de schalen uit twee in elkaar gezette delen met een geribbelde, geperforeerde bodem zodat vleesvocht kan weglopen.

 

Een laatste tip: gebruik grote schalen eveneens om groenten, rijst of salade in te serveren of als mengkom. Kleine schaaltjes zijn dan weer ideaal om nootjes of chips in te doen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding