Basismessen
Met deze zes basismessen kan je al heel wat kanten uit:
· Broodmes
Het lang gekartelde lemmet (= het platte deel van het mes met de snijrand aan) is enkel geschikt voor het snijden van brood en andere zachte etenswaren met een korst of vel.
· Koksmes
Met het brede lemmet en de kromming langs het snijvlak is dit mes geschikt alle hak- en snijwerk, van vlees tot kruiden. Dit mes is verkrijgbaar in verschillende lengtes; voor het huishouden is 20 à 25 cm een goede maat.
· Universeel keukenmes
Dit mes kan je gebruiken om te snijden, te schillen en inkervingen te maken. Hakken kan enkel met niet te harde ingrediënten zoals champignons. Het lemmet is smaller en minder gebogen dan bij het koksmes. Kies een mes van 13 à 18 cm voor dagdagelijks keukengebruik.
· Tomatenmes
Met kartelrand is dit mes handig voor het snijden van voedsel met een harde buitenkant en zachte binnenkant.
· Officemes
Als miniversie van het koksmes kan je het gebruiken om kleine vruchten en groenten te schillen, te schrapen en in plakjes te snijden. Kies een mes met een kort lemmet van 8 à 10 cm.
· Groentemes
Met dit kort, krom lemmet met een wat gebogen punt kan je kleine, ronde groenten schillen en zaad of pitten verwijderen.
In principe geldt: het juiste mes voor de juiste klus. Bij een kleiner budget schaf je je best een koksmes en een officemes aan, daar kan je al heel wat kanten mee op.
Doe de test
Neem het mes vast. Controleer of je bevestigend kan antwoorden op onderstaande vragen:
· Voelt het zwaar aan voor zijn grootte,? Dan snijdt het gemakkelijker en beter dan een licht mes.
· Ligt het mes evenwichtig in de hand: is het lemmet niet opvallend zwaarder of lichter dan het heft (= het handvat)?
· Kan je het mes comfortabel vasthouden?
· Zit het lemmet goed vast aan het heft en sluit het naadloos op elkaar aan?
· Indien er klinknagels in zitten, zijn die glad afgewerkt?
Opbergen zonder te beschadigen
Berg messen niet zomaar op in een lade bij het andere bestek. De kans is groot dat je zo de snijvlakken beschadigt.
Stop de messen in een messenblok of hang ze aan een magnetisch rek aan de muur. Wat het messenblok betreft kan je kiezen uit een exemplaar met gleuven of met nylon draden die de messen vasthouden zonder de lemetten te beschadigen. Berg messen steeds op buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
Reinigen
Enkel goede messen kunnen in de afwasmachine. Was messen bij voorkeur met de hand af, onmiddellijk na gebruik, en droog ze ook goed af. Laat messen zeker niet (in een sopje) in de wasbak liggen, want dan worden ze botter.
In topconditie met aanzetstaal
Voor de beste resultaten op korte en lange termijn heb je een aanzetstaal nodig die gemaakt is van materiaal dat harder is dan de messen zelf, bijvoorbeeld keramisch of van diamant. Gebruik een aanzetstaal met een staaf die groter is dan het lemmet van je grootste mes.
Neem het aanzetstaal in de ene hand, het mes in de andere. Houd het lemmet bij het staal en houd daarbij een hoek van twintig graden aan. Haal de hele lengte van het lemmet over het aanzetstaal. Je kan de aanzetstaal ook verticaal op een stevige oppervlakte houden.
Snijplank
Gebruik een houten of polyetheen snijplank. Harde materialen zoals glas, graniet en metaal beschadigen de snijrand.
Polyetheen snijplanken dien je te gebruiken bij gevogelte en andere vleeswaren. Je kan deze planken na gebruik gemakkelijk steriliseren met kokend water of bleekmiddel. Dan kan niet gezegd worden van houten snijplank.