recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kookgerei

De juiste hoeveelheid afmeten

Gebruik je regelmatig een kookboek, dan zal je ingrediŽnten vaak moeten afwegen. Bij groenten, knoflook... kan je schatten, maar bij patisserie en smaakmakers zijn de juiste hoeveelheden erg belangrijk. Een eetlepel is echter niet altijd jouw eetlepel. Gebruik daarom gestandaardiseerde maatlepels of andere hulpmiddelen waarmee je het gewicht en volume exact kan meten.

Balans

Precies en duurzaam, maar niet erg gebruiksvriendelijk, zo omschrijf je balansen het best. Een balans neemt erg veel plaats in en is niet zo gemakkelijk op te bergen.

Aan de ene kant van de hefboom leg je de ingrediŽnten, aan de andere kant de metalen gewichtjes. De gewichten verkoopt men apart. Als je vaak met recepten met Engelse maten werkt, kan je nog een extra set kopen, dan hoef je niets om te rekenen.

Elektronische weegschaal

Dit type weegschaal is heel handig in gebruik en het meest precies. Vaak rekent deze weegschaal met ťťn druk op een knop om naar Britse hoeveelheden of van gram naar milli- of centiliter. Bij veelvuldig gebruik verslijten de batterijen wel snel.

Dieetweegschaal

Ben je een calorieŽnteller? Dan is deze weegschaal onmisbaar voor jou. Je kan er kleine hoeveelheden heel precies mee afmeten.

Veerweegschaal

Deze weegschaal is gemakkelijk in gebruik. Schaf je wel een stevig exemplaar aan. Als de veer breekt, kan je hem immers weggooien.

Maatlepels

Britse maatlepels zijn van plastic en erg smal. Zo passen ze zelfs in kleine kruidenpotjes. Een set bevat 1/8 theelepel en 1/2 eetlepel, maten die moeilijk te vinden zijn.

Amerikaanse maatlepels zijn van roestvrijstaal en dus erg duurzaam. Ze zijn breder en ronder, waardoor ze minder gemakkelijk in kleine potjes kunnen. Ook hierbij bevat een set 1/8 theelepel.

Maatkopjes

Dze aluminium kopjes met oortjes meten vloeistoffen. Beschikbare maten zijn 50, 100 en 250 ml.

Maatpannetjes

Amerikaanse maatpannetjes met steel zijn van roestvrijstaal. Het streepje staat iets onder de bovenzijde, zodat de vloeistof niet overstroomt. Je vindt ze in de volgende maten: 1/4, 1/3, 1/2 en 1 cup. Een klein schenktuitje verkleint de kans op morsen.

Maatbekers

Maatbekers vind je in kunststof en pyrex. Beide materialen zijn hittebestendig en duurzaam. Pyrex maatbekers absorberen geen geurtjes of vet, waardoor ze gemakkelijker schoon te maken zijn.

Smalle, hoge maatbekers meten preciezer dan brede. De afstand tussen de strepen op de zijkant is groter, zodat je de inhoud duidelijker kan aflezen.

Doorzichtige maatbekers zijn handiger dan half doorzichtige.

Maatbekers voor droge stof hebben een schaalverdeling die het volume bij een bepaald gewicht van suiker of†bloem toont.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding