recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Likeuren

Sherry

Sherry wordt gemaakt ten noorden van Cádiz, Andalusië in de driehoek tussen de steden Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en Puerto de Santa MariaShery. Het was één van de eerste wijnsoorten die bekendheid verwierf in Engeland.

De drank werd in Engeland oorspronkelijk 'Sherris Sack' genoemd. Sack  is een afgeleide van het Spaanse woord sacar wat export betekend en Sherris betekend Jerez maar op zijn Engels uit gesproken. Sherry wordt traditioneel in de taps toelopende 'copita' gedronken, het sherryglas bij uitstek.

Net als bij andere wijnen is het verstandig geopende flessen niet langer dan enkele dagen te bewaren. Met name delicate wijnen als fino en manzanilla verliezen snel hun versheid. Amontillado, oloroso, palo cortado, pedro ximénez en de creams kunnen iets langer geopend bewaard worden.

Verschillende sherrytypen

Veel mensen spreken over sherry, alsof het slechts één wijn betreft.
Ze zijn te verdelen in fino, oloroso, palo cortado, pedro ximénez en blended sheny's.

Fino
Fino's zijn strogele, lichte, frisse wijnen met een delicate geur en een droge, amandelachtige smaak. Het alcoholpercentage varieert van 15,5 tot 17 procent. Ze moeten koel gedronken worden (10 a 11 °C).

Manzanilla's zijn verfijnde fino's die uitsluitend afkomstig zijn uit Sanlucar de Barrameda. Deze wijnen zijn strogeel van kleur en hebben een enigszins kruidige, pittige en droge smaak. Het alcoholpercentage varieert eveneens van 15,5 tot 17 procent. Ze moeten ook koel gedronken worden (1O a 11°C).
Manzanilla Pasada is een verfijnde fino, die in smaak en geur meer richting amontillado gaat.

Amontillado's zijn oude fino's. Nadat de flor is verdwenen, worden ze versterkt met wijnalcohol waarna de amontillado's verder in vaten kunnen rijpen. Amontillado's zijn amberkleurig en hebben een indringend aroma en een droge, hazelnootachtige smaak. Het alcoholpercentage varieert van 17,5 tot 20 procent. Lang gerijpte (30-40 jaar) amontillado's zijn bij kenners bijzonder gewild.

Oloroso
Oloroso's zijn geurige, volle sherry's die in kleur variëren van diep amber tot mahonie. Van nature hebben ze een droge smaak, waarbij de eerste indruk vaak iets zoetig en fluwelig is. Oudere oloroso's worden zachter van structuur en ontwikkelen een beendroge, walnootachtige smaak. Het alcoholpercentage kan oplopen tot 21 procent.

Palo Cortado
Palo Cortado is in ons land een vrij onbekende sherry. In smaak en kleur komt deze wijn enigszins overeen met oloroso sherry. Het aroma lijkt echter veel meer op dat van een rijpe amontillado: complex, indringend en verfijnd! Het alcoholpercentage bedraagt ongeveer 18 procent.

Pedro ximénez
In de Jerezstreek worden op kleine schaal ook hele zoete (dessert)wijnen geproduceerd; met name de beroemde pedro ximénez. De geoogste druiven worden een dag of tien te drogen gelegd en dan pas geperst. De opvallende geur en intense smaak van zoete rozijnen maakt pedro ximénez een unieke dessertwijn. Het alcoholpercentage bedraagt circa 17 a 18 proceznt. Op identieke wijze wordt ook de zoete moscatel sherry gemaakt.


Blended sherry's
Naast de 'single' sherry's, zijn ook blended (gemengde) sherry's bijzonder populair. De smaak verschilt per bodega, aangezien elk wijnhuis volgens het eigen smaakrecept zijn blends maakt. De bekendste blends zijn: cream sherry en pale cream sherry. De alcoholpercentages van de blended sherry's liggen tussen de 17 en 19 procent. De wijnen worden gekoeld (tussen de 10 en 12 °C) gedronken.

Cream sherry is meestal een blend van oloroso en de intens zoete pedro ximénez sherry. De wijn krijgt hierdoor de intensiteit en kleur van een oloroso en de fluwelen zoetheid van de pedro xirnénez.

Pale cream sherry is ook een blended sherry en is een combinatie van een fino met een pedro xirnéncz of moscatel.

Dry en medium dry sherry: om het makkelijk te maken voor de wijndrinkers vermelden sommige producenten op de etiketten - naast het sherrytype - of deze wijn een droge of milddroge (dry) of lichtzoete smaak (medium dry) heeft. Staat er op het etiket geen typeaanduiding, maar alleen dry of medium dry, dan gaat het meestal om een blend van verschillende sherrytypen.

Sherry bodega's en producenten
http://www.laguita.com/
http://www.gutierrez-colosia.com/
http://www.barbadillo.com/
http://www.gonzalezbyass.es/
http://www.osborne.es/
http://www.romate.com/
http://www.sandeman.com/
http://www.emilio-lustau.com/
http://www.vinicola-hidalgo.es/
http://www.williams-humbert.com/


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding