tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon aanleggen

Gras zaaien

Het voorjaar is een uitstekende tijd om een nieuw gazon te zaaien. Bij warm, vochtig lenteweer kiemt graszaad immers heel snel. Ook om kale plekken opnieuw in te zaaien is het het ideale moment. Zorg voor een goede voorbereiding van de grond. Dat geeft het mooiste resultaat.

Materialen

  • Spade voor de voorbereiding
  • Tuinrol om de grond aan te drukken
  • Grashark om het zaad in te harken

Wanneer zaaien
Gras kan je zaaien in september of april en mei. Het voordeel van gras zaaien in het voorjaar is dat je sneller resultaat hebt. Wel kan het jonge gras verstikt worden omdat ook onkruid dan welig tiert.

In de nazomer is de kans dat het onkruid woekert kleiner dan in april en mei. De aarde is dan ook voldoende opgewarmd na de zonneschijn van de zomer. Ook is het dan alweer licht vochtig na de regen van de vroege herfst en het gras heeft in het najaar en de winter minder te lijden zodat het vlugger dichtgroeit. Ten slotte hoeft een in september ingezaaid gazon slechts enkele keren gemaaid te worden.

Voorbereiding
Een goede grondvoorbereiding is essentieel. Zorg eerst dat de grond onkruidvrij is. Bewerk daarna de grond machinaal of spit hem om en verwijder eventuele stenen en wortels. Een volledige werkbeschrijving vind je hier.

Werkwijze
Aanbevolen dosis zaad: 40 gram per vierkante meter
Daarbij is rekening gehouden met een aantal snavels zaad die door vogels worden opgepikt.
Je hoeft niet elke portie van 40 gram af te wegen. Weeg één portie af, doe dit in een doosje en knip het af. Zo heb je een perfecte maatbeker voor de volgende doseringen.

Strooi of verspreid het zaad gelijkmatig uit bij windstil weer, of strooi het uit met een strooiwagentje.  Zaai het gazon eenmaal horizontaal en eenmaal verticaal in. Hark het zaad licht in (zo’n 1.5 cm), opnieuw in beide richtingen, en geef water met een fijne sproeier. Aan de zijkanten van het gazon verdubbel je de portie. Trap vervolgens goed aan en besproei met een zachte waterstraal.

Na het zaaien
Sproei telkens van zodra de grond droog lijkt. Na een paar weken zal je de eerste grassprietjes zien opduiken. Geduld uitoefenen is dus de boodschap. Aanvankelijk zal het er wat armzalig uitzien, ook als het gras al enkele centimeters hoog is. De zaadjes ontkiemen immers grillig en ongelijkmatig. Weken na de eerste sprietjes zullen nog steeds nieuwe zaadjes ontkiemen.

Laat het gras met rust totdat het goed geworteld lijkt en dicht gegroeid is. Maai de bovenste centimeter van zodra het gazon 8 tot 10 centimeter hoog is. Zo stimuleer je planten zijscheuten te vormen en groeit het gras dichter. Maai daarna telkens als het gras een centimeter is gegroeid.

In het begin zal er veel onkruid tussen zitten, maar door regelmatig maaien wordt het gedood. Later kan je een onkruidverdelger voor gazons gebruiken.

Kale plekken die je na 8 weken opmerkt, kunnen opnieuw ingezaaid worden. Hark, zaai en hark opnieuw.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin