Met graszoden heb je binnen een dag een prachtig groene grasmat. Het is de ideale oplossing om snel een gazon aan te leggen. Ook de aanleg is voor iemand met groene vingers een fluitje van een cent.
Materialen
De spade heb je nodig voor het optillen en op de plaats kloppen van de zoden, en voor het toevoegen en weghalen van de aarde eronder. De plank heb je nodig om over te lopen.
Wanneer aanleggen
Je kan in principe het hele jaar door graszoden leggen, behalve bij vorstweer. Ideale periodes zijn het voor- en najaar. De temperatuur is dan hoger, waardoor het gras sneller groeit en aanslaat. De grond moet ook voldoende vochtig zijn: niet stoffig, maar ook niet zo nat dat hij aan je laarzen blijft kleven.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is net zoals bij het zaaien, essentieel. Spit de grond om, verbeter hem met compost en turf en hark het oppervlak zo egaal mogelijk. Een volledige werkbeschrijving vind je hier.
Aankoop en bewaren
- Neem goede slijtvaste zoden
- De graszoden moeten heel vers zijn. De wortels mogen niet uitgedroogd zijn en ze moeten gegarandeerd onkruidvrij zijn.
- Controleer de kwaliteit van de zoden door ze even uit te rollen en te kijken of ze goed doorworteld en vochtig zijn.
- Leg de zoden zo snel mogelijk na aankoop. Langer dan drie dagen opgestapelde zoden worden geel en beginnen af te sterven.
- Stapel je ze zelf, leg dan gras op gras en aarde op aarde. Leg ze niet in de zon en houd ze vochtig met de tuinsproeier.
Werkwijze
- Begin bij voorkeur aan een rechte zijde van je toekomstige gazon. Leg een rij zoden langs een plank zodat je een rechte lijn volgt.
- Laat de graszoden zo dicht mogelijk op elkaar aansluiten en klop ze goed vast met de achterkant van de spade.
- Verhoog of verlaag waar nodig de grond om de zode mooi vlak te krijgen.
- Strooi een lichte potgrond over de zoden uit en borstel deze tussen de naden.
- Na het leggen van de eerste rij leg je je plank erbovenop en begin je aan de volgende rij. Loop daarbij niet op het gras.
- Hark de nieuwe strook om voetsporen en oneffenheden weg te werken.
- Leg de graszoden strak tegen elkaar aan en laat ze verspringen zoals in een steenpatroon.
- Het is aan te raden het gazon te walsen om de wortels van de graszoden goed contact te laten maken met de grond.
Nazorg
Als je het gazon in het voorjaar of de zomer legt, geef je het water bij het minste vermoeden van droogte. Zoniet wordt het gras bruin, hechten ze zich niet aan elkaar en krimpen ze waardoor er gaten in je gazon ontstaan.
Pas na vier (lente) tot zes (winter) weken kan er over het gazon gelopen worden. Zo kunnen de zoden in alle rust inzinken. Op dat moment kan je langs een plank met een kantensteker de randen uitsnijden van de graszoden die over de grens van het gazon steken. Je kan ook beginnen met maaien van zodra de zoden zijn vastgegroeid, maar maai het niet te kort.