Latijnse naam van venushaar
De Latijnse naam van venushaar luidt Adiantum capillus veneris. Soms worden ook andere planten van het geslacht Adiantum aangeduid met de naam venushaar, maar vanuit plantkundig oogpunt is dat niet volledig correct.
Venushaar als varen
Adiantum is een varengeslacht. Adiantum capillus veneris behoort meer bepaald tot de naaktvarenfamilie.
Venushaar dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. Die verwijst namelijk naar de zwarte kleur en de erg fijne stengels, takken en steeltjes.
Deze varen komt van nature voor in de kustgebieden van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.
Standplaats voor venushaar
Venushaar houdt van een plaats waar de lichtsterkte varieert tussen matig licht en veel schaduw. Rechtstreeks zonlicht moet je zeker vermijden bij venushaar vanwege het risico op verbranding.
Daarnaast verkiest venushaar een plek met een hoge relatieve luchtvochtigheid. De varen vlakbij de verwarming zetten raden we je dan ook af of je moet voor enkele bakjes gevuld met water zorgen. Een te lage relatieve luchtvochtigheid uit zich in een verdorde plant.
Dag- en nachttemperaturen voor venushaar
Wat de temperatuur betreft, zorg je overdag best voor 20 tot 26 graden Celsius. ’s Avonds mag de temperatuur zonder problemen zakken tussen 10 en 14 graden Celsius.
Venushaar water geven
Venushaar moet je gelijkmatig vochtig houden en dat het hele jaar door. Dat betekent dat je uitdroging kost wat kost moet vermijden en dat het grondmengsel steeds vochtig moet blijven. Let op: niet nat.
Houd je de plant te droog, dan verdorren de bladeren.
Venushaar bemesten
Tijdens de lente en zomer mag je venushaar bemesten. Een fequentie van 1 keer per maand is een goede zet. Kies voor kamerplantenmest en verdun de oplossing volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Venushaar vermeerderen
Als je venushaar wil vermeerderen kan je 2 technieken toepassen. Ofwel deel je de plant ofwel zaai je de sporen van de plant.
Venushaar vermeerderen doe je best tussen het begin van de lente en het begin van de herfst.
Ziekten en plagen bij venushaar
Let vooral op voor bladluis en schildluis.