tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  kamerplanten

Ficus benjamina, waringin, berkvijg of vijgenboom

Op het naamkaartje van 1 van de meest bekende kamerplanten prijken meerdere namen: de Latijnse benaming Ficus benjamina, maar ook waringin, berkvijf of vijgenboom. Wij leggen je uit hoe je deze kamerplant optimaal verzorgt.

Ficus benjamina, een (sub)tropische plant
De Ficus benjamina behoort tot de familie van de moerbeibomen. Hij wordt ook wel waringin, berkvijg of vijgenboom genoemd.

Typisch voor de plant zijn de ietwat afhangende en puntige bladeren die een mooie glans vertonen. Je treft Ficus benjamina overal ter wereld aan, met name in tropische en subtropische regioís.

Standplaats voor Ficus benjamina
Ficus benjamina groeit het best op een matig lichte standplaats. Zet de plant in geen geval in rechtstreeks zonlicht vanwege het risico op verbranden.

In de zomer houdt Ficus benjamina van de buitenlucht. Geef hem dan gerust een plaatsje op het terras of in de tuin.

Dag- en nachttemperaturen voor Ficus benjamina
Hoe warm of koud kweek je Ficus benjamina best? Overdag zorg je best voor een temperatuur tussen 20 en 24 graden Celsius. Tijdens de nacht mag de temperatuur een stuk dalen: tussen 12 en 18 graden Celsius.

Ficus benjamina water geven
Begiet Ficus benjamina geregeld tijdens de lente- en zomermaanden. In de herfst- en wintermaanden verlangt de plant iets minder water.

Je doet er goed aan om de potgrond een klein beetje te laten opdrogen tussen 2 gietbeurten in. Als je te veel water geeft, zal de Ficus bladeren beginnen verliezen.

Als je ervaring hebt met hydrocultuur, kan je voor deze teeltwijze opteren. Ficus blijkt goede groeiresultaten te leveren bij hydrocultuur.

Ficus benjamina bemesten
Ficus benjamina mag je elke 2 tot 4 weken verdunde kamerplantenvoeding geven, althans tussen maart en september. Tijdens de herfst en winter bemest je de plant liever niet.

Ficus benjamina vermeerderen
In het voorjaar kan je Ficus benjamina vermeerderen. Je neemt dan een kopstek van de plant en zet deze in stekgrond. Zorg voor een bodemtemperatuur van 20 tot 25 graden Celsius.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin