tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  kamerplanten

Gloriosa of prachtlelie, een klimplant met unieke bloemen

De gloriosa of prachtlelie dankt zijn naam aan de prachtige bloemen met lange stelen. Met hun unieke vorm en doorgaans krachtige rode en gele tinten vormen deze bloemen een echte aandachtstrekker. Geen wonder dat de gloriosa vaak als populaire snijbloem wordt gekweekt.

Gloriosa als lid van de lelieachtigen
Gloriosa behoort tot de familie van de liliaceae of lelieachtigen en is van Afrikaanse oorsprong. Het zijn niet winterharde overblijvende knolplanten. Het is een erg delicate plant om te tellen en te bewaren. Bij ons moeten deze planten in een serre of in de huiskamer worden geteeld. Om te bloeien mag de temperatuur niet onder de 18° dalen. Als het warm is kan je de potten op het balkon of op het terras zetten. Houd er wel rekening mee dat de planten dan minder groot worden.

Gloriosa als klimplant
Prachtlelies zijn klimplanten. Aan het uiteinde van de bladeren vormen zich ranken waarmee de plant zich vasthecht. Als potplant worden de ranken ondersteund en omhoog geleid. Ze bloeit van juli tot november.

Gloriosa in de zon
Prachtlelies houden van veel warmte en licht. Plaats ze daarom op een zonnige plek. Een temperatuur van 18 tot 22° is ideaal. Ze mogen gerust de hele middag in de volle zon staan zonder dat je bescherming moet aanbrengen.

Gloriosa begieten en bemesten
De potkluit van gloriosa’s moet je voldoende vochtig houden tijdens de groei- en bloeifase. Begiet de planten geregeld met water. Geef de voorkeur aan regenwater of onthard kraantjeswater en verzeker je ervan dat het water lauw is.

Om de 14 dagen mag je gloriosa’s ook bemesten. Let daarbij op dat je alleen de potgrond bemest. Als de mest in contact komt met de bladeren van de prachtlelie ontstaan ontsierende vlekken.
Omdat deze tropische klimplant van een hoge luchtvochtigheid houdt, doe je er goed aan om ze veelvuldig te besproeien.

Gloriosa tijdens de rustperiode
Na de bloei sterft de plant af. Snijd de bladeren en stelen aanvankelijk niet zelf af, maar laat de plant verdorren. Zo versterk je de wortelknollen.

Bewaar de knollen in een pot zand op een droge plaats waar de temperatuur niet onder 7 graden Celsius daalt. Geef ze geen water meer om te vermijden dat ze rotten. Bevochtig het zand lichtjes als je ziet dat de knollen verschrompelen.

Gloriosa vermeerderen
Uit 1 knol vormt gloriosa bij goede verzorging 2 broedknollen. Deze zijn aan de bovenkant met elkaar vergroeid. Met deze knollen wordt het vermeerderen van gloriosa’s erg gemakkelijk.

Als je de plant na de rust verpot, breek je de 2 knollen best. Let wel op dat je de groeitop, ook wel neus genoemd, niet beschadigt. Leg de knollen in een pot en vul die met bladaarde gemengd met turf en scherp zand.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin