tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  kamerplanten

Rubberplant, rubbervijg of Ficus elastica, verzorgingstips en weetjes

De Indische rubberboom of Ficus elastica kennen we in de Lage Landen als kamerplant. We spreken dan eerder van rubberplant. Ook al neemt de plant binnenshuis best wel veel ruimte in beslag, in de vrije natuur kent de rubberboom pas echt grote afmetingen. In dit artikel lees je wat de ideale kweekomstandigheden zijn van Ficus elastica.

Ficus elastica, de rubberboom
De Ficus elastica wordt ook wel de Indische rubberboom genoemd. Je treft deze van nature aan van India tot IndonesiŽ.

Deze boom kan maar liefst 30 meter hoog worden. Als je bedenkt dat de stam erg kort is, weet je meteen dat je met een bijzondere plant te doen hebt met een wel erg unieke bladerenmassa. Die bladeren herken je dan weer aan de opvallende hoofdnerven waaruit erg dunne zijnerven ontspruiten. De boom draagt daarnaast piepkleine bloempjes waaruit zich eivormige rode vruchten vormen.

Ficus elastica, de rubberplant
De jonge exemplaren van Ficus elastica worden bij ons als kamerplant gehouden. De plant heeft dan nog steeds veel ruimte nodig, maar hij zal binnenshuis maximum 2 meter hoog worden. Ook de ovale glanzendgroene bladeren zijn kleiner als je Ficus elastica in je woonkamer houdt: 14 tot 26 centimeter versus tot 35 centimeter in de vrije natuur.††

Standplaats voor Ficus elastica
Ficus elastica voelt zich opperbest in de huiskamer of op kantoor. De plant stelt dan ook weinig eisen: alleen matig licht is een must. Direct zonlicht raadt men sterk af omdat de bladeren dan gemakkelijk kunnen verbranden.

Temperatuur voor Ficus elastica
Ook qua gewenste temperaturen sluit de living en bureau perfect aan bij de wensen van Ficus elastica. De plant geeft immers de voorkeur aan temperaturen tussen 15 en 22 graden Celsius.

Ficus elastica water geven
Tijdens de lente en zomer dien je Ficus elastica geregeld te begieten. Verminder de watergift wat in de herfst- en wintermaanden.

Je doet er goed aan om de potgrond van Ficus elastica ietwat te laten opdrogen tussen 2 gietbeurten in.

Geef zeker niet te veel water want dat leidt tot bladverlies.

Ficus elastica bemesten
Ficus elastica zal goed gedijen als je de plant tussen maart en september bemest. Geef deze Ficus om de 2 tot 4 weken verdunde kamerplantenmest.†

Ficus elastica vermeerderen
Ficus elastica kan je op 2 manieren vermeerderen:

Kopstek Ė Neem in de lente een kopstek en plant deze in stekaarde.
Bladstek Ė Steek een blad van de plant in stekaarde. Zorg voor een temperatuur tussen 26 en 28 graden Celsius voor een goede beworteling. Daarom raadt men deze vermeerderingswijze enkel aan tussen april en augustus.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin