tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  kamerplanten

Zo schik je een boeket snijbloemen

Bloemstukjes zijn echte aandachtstrekkers in een interieur, maar jammer genoeg zijn ze niet altijd even budgetvriendelijk. Met onze tips maak je ze gewoon zelf!.

1. Bloemen uitkiezen
De juiste bloemen kiezen voor je bloemstuk is een belangrijke stap. Hoe doe je dat? Zorg in de eerste plaats voor bloemen met verschillende structuren zodat je bloemstuk meer diepte en karakter krijgt. Mix verder bloemen met een knop per bloemstengel met bloemen die meerdere knoppen op een bloemstengel dragen. Kijk ook naar het aantal bloemblaadjes van elke bloem. Meng bloemen met weinig bloemblaadjes met exemplaren met veel bloemblaadjes. Kies ten slotte kleuren die mooi samengaan.

2. Loof als achtergrond
Bladeren en groene takken plaats je eerst in de vaas, aangezien ze een soort web creŽren dat de bloemen recht houdt als je ze in de vaas zet. Let er daarbij op dat er geen bladeren in het water achterblijven; de onderste bladeren moet je verwijderen.

3. Hoge bloemen toevoegen
Neem vervolgens de hoge structurele bloemen. Die zet je als eerste in de vaas zodat je de vorm van je bloemstuk kan creŽren. De meest gebruikte vorm is die van een koepel, zodat je het boeket langs alle kanten mooi kan aanschouwen. Probeer de bloemen evenwichtig te verdelen in het bloemstuk en gebruik steeds een oneven aantal van elke soort.†

4. Vulbloemen als opvulling toevoegen
Bloemen die als vulsel kunnen dienen, zijn korter dan structurele bloemen. Ze passen daarom mooi in de tussenruimtes tussen loof en structurele bloemen. Ze kunnen zowel groot zijn (lelies bijvoorbeeld) als erg klein (gipskruid bijvoorbeeld). Verschillende soorten vulbloemen kopen zorgt voor een mooier bloemstuk. Als je vulbloemen toevoegt aan je stuk, zoek je de lege plekken waar je ze vervolgens in steekt.

5. Afhangende vullers toevoegen
Afhangende vullers zijn bloemen, bladeren of groene takken die naar beneden hangen. Dergelijke afhangende vullers toevoegen zorgt voor de finishing touch van het boeket en richt het oog naar het bloemstuk. Als je afhangende vullers toevoegt, houd ze dan bij het onderste deel van het bloemstuk. Op die manier accentueren ze het bloemstuk zonder de andere bloemen te zwaar te beladen.

6. Maak je vaas leeg
Haal je boeketje opnieuw uit de vaas. Was de vaas uit, haal de bladeren eruit†die in het water gevallen zijn bij het schikken van het boeket, en vul ze opnieuw met lauw water en bloembemesting.†Zo zal je langer van je boeketje genieten†

Tips voor mooie boeketjes
Wij ronden dit artikel af met enkele handige tips:

  • Als†beginner kan je eerst†een boeketje maken waarbij je slechts ťťn kleur bloemen in je bloemstuk verwerkt. Op die manier kan je oefenen met het creŽren van de koepelvorm van het boeket zonder dat je je zorgen hoeft te maken over kleurencombinaties. Heb je de koepelvorm onder de knie, dan kan je een bloemboeket proberen te creŽren met drie verschillende kleuren bloemen. Belangrijk is dat de kleuren gelijkmatig verspreid zijn†in het boeket.
  • Mooie bloemstukken creŽren is een kwestie van oefening. Eens je met je derde boeket bezig bent, zal je de knepen van het vak al wel beter kennen.
  • Je kan beter meer bloemen kopen dan je nodig hebt dan dat je niet genoeg bloemen hebt voor je vaas. Als je bloemen over hebt, kan je smalle vazen vullen en deze in je huis verspreiden.
  • Als je bloemen uitkiest voor je boeketje, zorg dan voor een mooie variatie. Op die manier creŽer je meer diepte, wat de aantrekkelijkheid van het boeket vergroot.
  • Om je bloemstukjes interessanter te maken, kan je eens proberen om grote grassoorten en twijgen uit verschillende punten van het boeket te laten steken.
  • Oneven aantallen vormen de sleutel tot het succes. Gebruik van elke type bloem van je bloemboeket oneven aantallen. Je boeket zal er veel beter door ogen.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin