tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  kamerplanten

Langer genieten van verse snijbloemen

Een bos verse bloemen brengt meteen leven en fleur in huis. Met deze handige tips geniet je er nog langer van.

Snijbloemen als decoratief element
Een bos bloemen vrolijkt je interieur meteen op en als je ze goed weet uit te kiezen vullen ze het huis met een heerlijke geur. Snijbloemen zijn doorgaans sierbloemen die gekweekt worden om te worden afgesneden. Je kan natuurlijk ook wilde bloemen of bloemen uit je eigen achtertuin in een vaas stellen. Welke bloemen je ook kiest, met een goede verzorging blijven ze langer mooi.

Tips om ze langer te houden
Langer genieten van je bloemen? Volg deze aanwijzingen:

 • Van zodra je thuiskomt met je verse snijbloemen vul je een schone vaas met lauw water. Lauw water wordt immers sneller opgenomen door de bloemstengels.
 • Los er al roerend een zakje bloembemesting aan toe. Heb je dat niet voorhanden, dan kan je desnoods een eetlepel Sprite mengen met een heel klein beetje bleekmiddel. Sprite geeft de bloemen energie, terwijl het bleekmiddel de bacteriŽn in het water doodt. Bloemenmest werkt uiteraard dan dat huismiddeltje.
 • Verwijder de bladeren van het gedeelte dat onder water komt te staan. Ook beschadigde bladeren en overtollige zijscheuten mag je verwijderen. Boven de waterlijn mogen de bladeren blijven zitten.
 • Snijd de bloemstengels schuin af in een hoek van 45į. Het volstaat meestal om slechts een ŗ twee centimeter weg te snijden. Bij een uitgedroogde of houtige stengel mag je de laatste vijf ŗ tien centimeter wegsnijden. Dat lukt het best met een scherp mes of een snoeischaar. Op die manier vergroot je het oppervlak en nemen de bloemen gemakkelijker water op.
 • Plaats de snijbloemen niet te dicht bij elkaar om te voorkomen dat ze gaan schimmelen.

Kies de juiste vaas
De ene vaas is de andere niet. Ideaal is een glazen exemplaar. Je kan ook een plastic vazen gebruiken, hoewel ze doorgaans minder stabiel zijn. Keramiek vazen zijn heel decoratief maar hebben het nadeel dat ze niet transparant zijn. Bij glas zie je duidelijk hoe hoog het water staat en hoe vuil het is. Ook het onderhoud is eenvoudiger. Metalen vazen zijn minder geschikt voor snijbloemen; deze materialen hebben immers een hoge zuurtegraad wat schadelijk kan zijn voor de bloemen.

De juiste plek voor je bloemen
Eenmaal je een mooi boeket gemaakt hebt, is het tijd om het op de juiste plek neer te zetten.

 • Plaats je boeket niet in rechtstreeks zonlicht. Dan krijgen ze het al snel te heet.
 • Ook toestellen die warmte produceren zoals microgolfovens, koelkasten of televisietoestellen vermijd je best in de omgeving van snijbloemen.
 • Houd je bloemen uit de buurt van de airconditioning of tocht, want deze koelen je bloemen af.
 • Snijbloemen waarderen plekjes met een constante kamertemperatuur.
 • Let op met rijp fruit dat veel ethyleen uitstoot zoals appels, bananen, peren en perziken; dat gas zorgt ervoor dat bloemen veel sneller uitgebloeid zijn.
 • Let ook op met rook; ze verkorten de levensduur van bloemen.
 • De luchtvochtigheid is best ook niet te hoog, de bloemen vertonen dan vaak schimmels in de vorm van stippen op de bloembladeren.

Snijbloemen verzorgen
Om je bloemen in opperbeste conditie te houden, vragen ze elke dag of toch zeker om de paar dagen een beetje aandacht. Eigenlijk hebben snijbloemen elke dag vers water nodig. Vuil water bevat immers veel bacteriŽn en daar kunnen bloemen niet tegen. Haal je boeket uit de vaas en houd het bij elkaar met een elastiekje. Giet het oude water uit de vaas en reinig ze even. Vul de vaas opnieuw met lauw water en wat bemesting. Snijd nog een extra centimeter van de bloemstengels af, maak het elastiekje los en plaats de snijbloemen terug in de vaas.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin