tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  kamerplanten

Stofvrije, glanzende bladeren: hoe stof je kamerplanten af?

Stof en vuil laten een doffe schijn achter op verse en kunststof planten en bloemen. Met onze tips krijgen ze weer een mooie glans.

Kamerplanten afstoffen

Bladeren van planten verzamelen heel wat stof. Bij kleine planten kan je gemakkelijk blad†per blad afstoffen. Bij grote planten is dit nogal arbeidsintensief. Er zijn gelukkig ook andere manieren.

Hoe pak je het afstoffen van kamerplanten aan?

  • Met een vochtige doek of microvezeldoek
  • Met een statische plumeau
  • Zet ze in de douche
  • Of gewoon buiten in de regen

Witte kalkvlekken op bladeren

Heb je veel kalk in het water, dan kan je je planten beter niet met gewoon kraantjeswater besproeien of reinigen. De kalk kan immers witte vlekken vormen op de bladeren. Gebruik liever regenwater of gedemineraliseerd water.

Kunstbloemen afstoffen

De kwaliteit van kunstbloemen is er de laatste jaren sterk op vooruit gegaan. Stofvrij heeft men ze echter nog niet kunnen maken.

Heb je plastic kunstbloemen? Steek ze dan in een zak waar je tafelzout of zuiveringszout†aan toevoegt. Sluit de zak en schud enkele minuten. Daarna schud je het zout van de kunstbloemen. Als je wil weten hoe vuil de bloemen waren, kan je een beetje water bij het zout doen.

Zijden kunstbloemen kan je machinaal wassen. Stop ze in een kussensloop die je dichtknoopt. Laat ze een kwartier in de droogtrommel draaien.

Als je polyester kunstbloemen hebt, kan je ze gewoon spoelen onder de lopende kraan. Schud ze goed uit en laat ze rechtop drogen. Met een beetje acrylspray erop worden niet zo snel terug vuil.

Bladglans

In plantencentra en supermarkten kan je speciale spuitbussen met bladglans kopen. Zoals de naam al aangeeft, geven ze een laagje glans aan de bladeren van je kamerplanten. De meeste soorten hebben ook een stofwerende functie. Gebruik bladglans niet op jonge planten of op planten met delicate bladeren. Je kan de planten ermee beschadigen, want erg natuurlijk is het product niet.

Een alternatief voor bladglans is glycerine of melk, eventueel aangelengd met water. Neem de bladeren hier voorzichtig mee af en ze zullen ook glanzen.

Onverplaatsbaar?

Niet alle planten kan je even gemakkelijk verplaatsen. Vooral grote planten zijn moeilijk te hanteren. Plaats er daarom op tijd een onderlegger op wieltjes onder. Dan kan je ze alsnog enkele meters verschuiven. Handig als je de ondergrond stofvrij†wil maken of als je de bladeren wil afstoffen. Knip enkele plastic zakken open en leg die rond de plant. Nu kan het geen kwaad als je wat knoeit...


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin