tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Moestuin

Smul deze zomer van zelf geteelde aardbeien

Frisse aardbeien met poedersuiker zijn een heerlijke zomerse snack. Plukverse aardbeien zijn het lekkerst, vooral als ze uit je eigen tuin komen. InfoTalia leert je hoe je ze in volle grond of in potten kweekt.

Wanneer plant je aardbeien?

Wil je genieten van verse aardbeien in de zomer, dan plant je de rode lekkernijen best de zomer daarvoor. Augustus is een ideaal moment om te planten. Je kan dan het volgende jaar oogsten in juni en juli.

 

Aardbeien in volle grond planten

Aardbeien zijn een leuke aanwinst voor je moestuin. In principe kan je aardbeien op elke ondergrond telen, al zal je de beste resultaten behalen op een lichtzure ondergrond die goed waterdoorlatend is. Bereid de bodem voor de aardbeibedden extra goed voor met een flinke portie organische mest tijdens de herfst. Met name de kwaliteit van snel uitdrogende grond kan je zo verbeteren.

 

Hoe leg je een aardbeienbed aan?

Voor een aardbeienbed in de moestuin verhoog je best de grond zodat regenwater gemakkelijk afgevoerd wordt. Eventueel kan je zwarte landbouwfolie op het bed leggen. Met deze landbouwfolie verschijnt er amper onkruid tussen de planten en kan je te vroege uitlopers die de planten verzwakken, gemakkelijk wegnemen. Daarnaast neemt het zeil warmte op wat een iets vroegere oogst met zich meebrengt. Ten slotte houdt het de bladeren, de bloemen en uiteindelijk ook de vruchten schoon omdat er geen modder opspat bij regenweer.Daarrvoor kan je ook stro tussen de planten leggen.

 

Als je aardbeienbed aangelegd is, kan je de aardbeiplanten in rijen aanplanten met een onderlinge plantafstand van 25 ŗ 35 centimeter. Bij het planten moet je er goed op letten dat het hart net boven de grond uitsteekt en zeker niet te diep geplant wordt. Als dat niet het geval is, riskeer je dat het hart gaat rotten en onvoldoende licht krijgt om te groeien. Druk de grond na het aanplanten goed aan en geef beetje bij beetje water.

 

Aardbeien in potten planten

Aardbeien hoeven niet per se in volle grond geteeld te worden, ze doen het net zo goed in potten op je terras of balkon.

 

Zo ga je te werk

 

Neem een voldoende ruime pot of bak in plastic of in terracotta. Erg decoratief zijn speciale aardbeipotten met zijdelingse openingen. Controleer of de pot of bak voldoende afwateringsgaten heeft, want aardbeien staan niet graag te nat. Je kan zelf enkele gaten maken met een boor als dat niet het geval is.

 

Vul de pot of bak vervolgens voor de helft tot driekwart met een goed potgrondmengsel of speciale potgrond voor aardbeien. Eventueel kan je er wat hydro- of kleikorrels onder mengen. Haal daarna de aardbeiplantjes voorzichtig uit de potjes. Plaats ze op het grondmengsel, vul de bak verder aan met potgrond en druk deze aan. De pot mag niet tot aan de rand gevuld zijn, je kan beter een ruimte laten van enkele centimeters, dat vergemakkelijkt het water geven. Na het planten begiet je onmiddellijk de aardbeiplanten.

 

Ideale plaats voor aardbeien

Aardbeien houden van zon; een plantenbed of een aardbeienpot op een zonnige plaats is dus aan te raden. Let echter op bij te sterke zon: vooral jonge planten kunnen daaronder lijden. Scherm in dat geval het aardbeienbed af of verplaats de pot.

 

Te veel wind is nefast voor aardbeien. Geef ze dus een windluwe plaats in je tuin zodat ze tegen de sterkste wind beschermd zijn.

 

Aardbeien water en mest geven

Aardbeien houden zoals eerder gezegd, niet van een kletsnatte grond, maar een te droge grond is ook niet aan te raden. In principe moet de potgrond steeds goed vochtig zijn. Geef aardbeien tijdens de groei- en bloeiperiode daarom geregeld water. Op warme zomerdagen mag je ze zelfs elke dag water geven.

 

Jonge aardbeiplanten geef je liever te weinig dan te veel mest, omdat te veel mest de wortels kan verbranden. Wanneer de aardbeiplanten bloeien, mag je af en toe een kaliumrijke meststof toedienen.

 

Aardbeien overwinteren

Of je aardbeien kweekt in een aardbeienbed of in een pot, je hoeft niet elk jaar nieuwe planten te kopen. Als meerjarig gewas kunnen ze gerust enkele jaren op dezelfde plaats staan, al rooi je ze best na twee jaar om een rijke oogst te behouden.

 

Aardbeien verdragen lage temperaturen, maar bij strenge vorst moet je ze beschermen. Aardbeien in een kweekbed in de moestuin dek je af met stro of takken tijdens de koudste maanden van het jaar. Aardbeien in potten haal je in de herfst naar binnen om ze binnenshuis te laten overwinteren.

 

Aardbeirassen kiezen

Wat de aardbeirassen betreft, maakt men een onderscheid tussen eenmaaldragende en doordragende rassen.

  • Eenmaaldragende aardbeien

Bij dit type aardbeien is er sprake van een jaarritme. In de zomer vormt de aardbeiplant uitlopers. In augustus en september korten de dagen en bereidt de plant ongemerkt de vorming van de bloemknoppen voor. In oktober en november gaat de aardbei vervolgens in rust om in het voorjaar bloemen en nieuwe bladeren te vormen. In juni en juli kan je dan een drietal weken aardbeien oogsten.

 

Elsanta is een populair eenmaaldragend aardbeienras.

  • Doordagende aardbeien

Deze aardbeirassen maken de hele zomer bloemen aan, zodat je niet alleen in juni en juli kan oogsten, maar tot oktober. Dat levert je dus meer aardbeien op, al zijn ze wel wat kleiner dan bij de eenmaaldragende rassen.

 

Ostara is een populair doordragend aardbeienras.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin