tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Moestuin

Broccoli zaaien of planten in je groentetuin

Houd je van de groene Italiaanse bloemkool, beter bekend onder de naam broccoli? Je kan deze groente gemakkelijk zelf telen. InfoTalia legt je uit hoe je broccoli zaait, aanplant en bemest.

Winterbroccoli & zomerbroccoli
Broccoli kent één en tweejarige rassen. De tweejarige rassen broccoli vormen pas bloemhoofdjes na een overwintering op het veld. Om die reden noemt men deze broccoli winterbroccoli.

Zomerbroccoli daarentegen is een veel sneller groeiend gewas. Rassen die bij dat type broccoli ondergebracht worden, zijn éénjarig. Drie tot vier maanden nadat ze zijn gezaaid, kan je zomerbroccoli al oogsten.

Teelten bij zomerbroccoli
Bij zomerbroccoli maakt men een onderscheid tussen verschillende teeltperiodes: vroege teelt, zomerteelt en herfstteelt.

Vroege teelt van zomerbroccoli
Bij de vroege teelt van zomerbroccoli kan je zaaien tussen half maart en half april. Maak daarvoor een zaaibedje in een verwarmde ruimte van 12 tot 15 graden Celsius. Als de zaailingen groot genoeg zijn, moet je ze oppoten in een pot met een diameter van 5 centimter.

Zo’n 4 weken na het zaaien kan je de broccoli-plantjes buiten in volle grond planten. Houd afstanden aan van 45 x 45 centimeter. 2 maanden na het planten mag je de broccoli oogsten

Zomerteelt van zomerbroccoli 
Bij zomerteelt zaai je broccoli tussen half april en half mei onder glas. Vanaf half mei mag je ze ook in volle grond zaaien. De zaailingen worden na enkele weken opgepot en uitgedund.

Herfstteelt van zomerbroccoli
Voor de herfstteelt van zomerbroccoli zaai je tussen half juni en begin juli in volle grond in een zaaibed. Als de zaailingen te voorschijn komen, worden ze uitgedund. Houd rekening met een plantafstand van 45 op 45 centimeter.

Om beschadigingen van de wortels tegen te gaan bij het uitgraven van broccoli moet je het zaaibed goed vochtig houden.

Zaai in ieder geval niet later dan begin juli en plant ten laatste begin augustus met het oog op een zo lang mogelijke groeitijd. Als je dat niet doet, riskeer je een magere oogst en zelfs vorstschade.

Hoofdknoppen en zijknoppen van broccoli
Broccoli vormt eerst een erg grote hoofdknop waarna kleinere zijknoppen uitlopen. De knoppen kan je oogsten op voorwaarde dat ze donker gekleurd zijn en een mooie vaste structuur hebben. Doorgaans oogst je broccoli met een stengel van 20 centimeter lang. Koel broccoli meteen na het oogsten.

Broccoli en de ideale ondergrond
Ongestoord kunnen groeien, dat is wat broccoli verlangt. Daarom is een erg natte, koude en droge ondergrond af te raden voor de teelt van broccoli.

Lichte grondsoorten zijn dan weer een aanrader voor de vroege teelt van broccoli. De zomer- en herfstbroccoli doen het op alle soorten ondergrond goed.

Broccoli en de ideale bemesting
In het najaar zorg je best voor een basisbemesting: spit wat organische mest onder in het zaaibed dat voor broccoli bestemd is.

Vlak voor je broccoli plant voeg je aan de ondergrond best wat kunstmest toe. Kies bijvoorbeeld voor NPK 12-10-18. Tijdens de groei extra stikstof toedienen kan ook geen kwaad. Kies bijvoorbeeld kalksalpeter.

Broccoli en rupsenplagen
Op het einde van de zomer en tijdens het najaar ondervindt broccoli mogelijk veel last van rupsen. Deze groene rupsen vallen amper op. De rupsen handmatig vangen is dan ook geen gemakkelijke klus.

Het is meer bepaald de rups van het kleine koolwitje waar je veel last van kan ondervinden: een rups met een heldergroene kleur en drie gele lengtestrepen. Ook de rups van het grote koolwitje kan voor onheil zorgen. Deze is immers nooit alleen en in gezelschap van enkele soortgenoten.

Heb je broccoli geoogst en wil je zeker zijn dat er geen rupsen in achterbleven? Leg de broccoli dan enkele uren in zout water.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin