tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Moestuin

Geniet van rabarber geoogst in eigen tuin

Rabarber is een populaire meerjarige tuingroente die optimaal groeit in onze gematigde streek. De stelen van rabarber kan je in de lente en het begin van de zomer oogsten om te verwerken in tal van gerechten.

Rabarber als winterharde vaste plant

Rabarber of Rheum x cultorum is een sterke vaste plant die erg goed bestand is tegen koude (tot -30C). Meer nog, deze groente heeft een koude winter nodig om tot een krachtige plant uit te groeien. Rabarber kent namelijk een groeiseizoen, waarna een rustperiode volgt. Temperaturen lager dan 4C zijn nodig om de daarop volgende groei te stimuleren en knoppen te vormen.

 

Rabarber in de winter

Rabarber kan gemakkelijk erg koude winters verdragen: -30  is geen uitzondering.

Na de eerste sterke wintervorst snijd je de laatste stengels van de rabarber af. Bedek de plant vervolgens met een 5 7 centimeter dikke laag compost, hooi of bladeren... Op die manier voorkom je dat de wind de wortels te veel uitdroogt.

 

Wil je extra vroeg genieten van je rabarberoogst? Bedek de plant dan op het einde van de winter met een 10 centimeter dikke laag stro of iets dergelijk en plaats er een omgekeerde emmer over.

 

Rabarber in de lente

De eerste rabarberscheuten komen in de lente te voorschijn en vormen dan al eetbare stengels en bladeren. Let op: de bladeren zijn giftig en mag je niet eten!

 

Rabarber in de zomer

Rabarber houdt niet van al te hoge temperaturen in de zomer. De groente geeft de voorkeur aan een gemiddelde zomertemperatuur van 24C; hij toont dat met een krachtige groei.

 

Bij temperaturen hoger dan 30C stopt rabarber groeien en begint hij te verschrompelen, waardoor de plant een rustperiode lijkt in te gaan. De groei herneemt zich als de temperatuur terug daalt.

 

Rabarber planten

Rabarber kan je vanaf de herfst tot begin lente planten. Zaailingen plant je best in de vroege lente. In het voorjaar kan je de groente ook zaaien om hem in de herfst uit te planten. Houd er dan wel rekening mee dat het erg lang duurt vooraleer je uit zaad een krachtige rabarberplant bekomt. Vooral de kleur en de grootte zullen in eerste instantie eerder tegenvallen.

 

Wil je snel oogsten, dan kies je best een rabarberplant die 2 3 jaar oud is. Graaf een groot gat die je deels vult met een mengsel van de gewone aarde verrijkt met compost, turf of een andere organische stof. Plaatst de kroon van de rabarber zon 5 centimeter onder het grondoppervlak en druk de aarde rond de wortels stevig aan. Rond de scheuten komt lossere aarde. Geef de rabarber na het planten meteen water en voeg er een scheutje mest aan toe.

 

Geef rabarber een zonnige plaats in de tuin. Laat verder voldoende ruimte vrij. Zorg voor een plantafstand van 60 90 centimeter.

 

Grond voor rabarber

Rabarber kan je op de meeste bodemsoorten telen. De groente groeit echter het best op een vruchtbare, goed doorlatende bodem rijk aan organische stoffen. De plant geeft de voorkeur aan een lichte tot gematigd zure grond.

 

Bemesting voor rabarber

Rabarber reageert goed op meststoffen. De kwaliteit van het geoogste gewas hangt grotendeels af van de verzorging en de bemesting die de plant krijgt.

 

Vanaf het ogenblik dat de groei start in het voorjaar geef je best een kopje water met mest met NPK 10-10-10. Giet het in een cirkel rond de plant.

 

Daarnaast geef je de plant in de late herfst of vroege winter n of twee schoppen compost. Dit organisch materiaal helpt om het vocht beter vast te houden en houdt de bodemstructuur in stand zodat de voedingsstoffen direct beschikbaar zijn voor de groente. Bedek de kronen echter niet met compost om rot te vermijden; verspreid de compost rond de plant. Gebruik geen verse compost want die zal de plant verbranden.

 

Rabarber oogsten

In principe kan je rabarber het eerste jaar na planten nog niet oogsten. Verwijder de bloemstengels het eerste jaar ook nog niet, zodat ze de wortels van de nodige voedingstoffen kunnen voorzien. Enkel als je sterke rabarberplanten hebt kan je het eerste jaar al hier en daar wat stelen oogsten. Ben je te gulzig, dan zal de groente te dunne en zwakke stelen produceren.

 

Vanaf het tweede jaar na planten, mag je de hele plant oogsten. Je verwijdert dan ook best de bloemstengels vanaf het ogenblik dat ze te voorschijn komen. Hoe ga je te werk bij de oogst? Snijd de stengels op het grondniveau of trek ze apart uit. Je kan ze allemaal tegelijk oogsten of selectief uittrekken over een periode van 1 1,5 maand. Als je de stengels afgesneden hebt, moet je de bladeren verwijderen. 

 

Rabarber snoeien of delen

Elke 4 5 jaar moet je rabarber snoeien of delen, anders worden de stengels kleiner en stakig. Snoei de kroon zo dat er 4 of 5 scheuten overblijven. Of graaf de rabarberplant uit en deel hem. Zo zal je van een rijkelijke oogst kunnen genieten!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin