tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Moestuin

Pronk- en sperziebonen in de moestuin

Bonen kan je gemakkelijk in je eigen groentetuin telen. InfoTalia leert je hoe en onder welke omstandigheden je de beste resultaten mag verwachten.

Vlinderbloemigen

Bonen behoren tot de familie van de Papilionaceae of Vlinderbloemenfamilie. De wetenschappelijke benamingen Phaseolus coccineus en Phaseolus vulgaris verwijzen respectievelijk naar pronkbonen en sperziebonen. Beide soorten zijn verkrijgbaar in stok- en stambonen: kunstmatige en natuurlijke klimmers zou je ze ook wel kunnen noemen. Speciale rassen van de sperzieboon leveren droogbonen, die je - zoals de naam het al zegt - kan drogen. Afhankelijk van het ras kunnen bonen meer dan twee meter hoog worden.

 

Kleurrijke bloemen 

Deze eenjarigen vormen niet alleen een lekker knapperig ingrediŽnt in maaltijden. Naast de smaak krijgt het oog ook wat. Zo kan je in de zomer van juni tot september genieten van witte, roze en rode trosvormige bloemen. Ook de peulen zijn erg kleurrijk: van standaard groen over geel naar paars.

 

Klimaat

Deze plant groeit van nature in Zuid-Amerika en treft men tegenwoordig ook rond de Middellandse Zee aan. Bonen doen het goed bij temperaturen tussen 15 en 30įC. Je kan ze dus ook gemakkelijk in onze streken telen. De lente, maar vooral de zomer zijn ideale seizoenen om bonen te kweken, want ze kunnen niet tegen vorst.

 

Doorlatende ondergrond

Bonen houden van een niet te zanderige ondergrond. Met zwaardere kleigrond hebben ze geen problemen. De beste optie is een goed doorlatende bodem waarin je organisch materiaal vermengt. Denk daarbij aan compost of mulch.

 

Beschut

Zaai en plant bonen op een plaats die zoín halve dag in de volle zon ligt. Beschut ze wel tegen wind en hitte.

 

Veel water

Bonen hebben veel vocht nodig wanneer ze in bloei staan. Tijdens droge zomers moet je ze dus voldoende water geven.

 

Bemest bonen ťťn keer, dat volstaat. Verwerk organisch materiaal door de ondergrond voor je ze zaait. Daar teren ze het hele seizoen op. Bonen kunnen namelijk net zoals andere vlinderbloemigen bacteriŽn in wortelknollen in symbiose onderhouden. Die bacteriŽn halen stikstof uit de lucht. Die stikstof hoeven ze dus niet meer te krijgen door bemestingen. Een bijkomend voordeel is dat ze meer eiwitten kunnen produceren dan andere planten. Eiwitten zijn heel belangrijk voor de groei van een plant.

 

Constant oogsten

Pronk- en sperziebonen oogst je doorlopend in het zomerseizoen. De bonen moeten jong en mals zijn, te dikke peulen zijn niet zo lekker. Pluk de rijpe boontjes daarom twee keer per week.

 

Ietwat anders is het bij droogbonen. Je kan bij dat soort wachten tot de peul helemaal rijp is. In feite is hij dan uitgedroogd aan de stengel. Je kan ze doppen en bewaren voor de winter.

 

Zaaien

Bonen kan je vermeerderen via zaad. Je kan ze rechtstreeks in koude grond zaaien vanaf het ogenblik dat de kans op vorst geweken is.

 

Hoe zit het met de plantafstand? Plant snij- en stambonen zoín tiental centimeter uit elkaar. De tussenruimte bedraagt zo'n 60 centimeter bij tuinbonen in rijen en ťťn meter bij stokbonen in rijen.

 

Plagen

Let op met slakken, bladluizen en witte vliegjes op je bonen! De eerste verdrijf je met slakkenkorrels, bij voorkeur milieuvriendelijke. De andere beestjes kan je besproeien met een insecticide op basis van organische vetzuren.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin