tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Onkruid,ziekten & plagen

Hoe houd je je tuin onkruid- en algenvrij?

Groene aanslag op je terras of tuinpaadjes? Onkruid tussen je bloemen- en plantenperken? Wij leggen je uit hoe je aan algen- en onkruidbestrijding kan doen: manueel, met huismiddeltjes, chemisch, met verbranding of mechanisch.

Manuele onkruidbestrijding

Algen kan je louter manueel niet verwijderen. Onkruid bestrijden kan wel heel eenvoudig met de hand. Je plukt daarvoor gewoon al het onkruid tussen planten en stenen uit. Zorg er wel voor dat je het onkruid met wortel en al eruit trekt, anders duikt het snel opnieuw op.

 

Als je een grote tuin hebt, ben je wel een hele tijd zoet, maar echt zwaar werk kan je het niet noemen. Bovendien zijn de repetitieve handelingen ideaal om je verstand op nul te zetten, waardoor het klussen in de tuin best wel onspannend is.

 

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Enkele eenvoudige huismiddeltjes bieden hulp bij het verwijderen van onkruid én algen op tuinpaden en terras. Kies een droge dag uit waarop de zon liefst schijnt. Ook de volgende dagen blijft het best droog weer, dan kan het product goed inwerken. Je bloemperken houd je met deze huismiddeltjes wel niet onkruidvrij, omdat ze de planten zelf te veel aantasten.

 • Afhankelijk van de hoeveelheid algen en onkruid, sproei je met pure azijn of een mengsel van water en een kwart of de helft schoonmaakazijn. Laat alles opdrogen en spoel daarna de resten weg.
 • Los ongeveer twee kilogram soda op in een gieter met tien liter heet water. De stenen zullen wit uitslaan, maar enkele dagen later spuit je alles schoon met de tuinslang.
 • Gebruik een harde schrobborstel en schrob algen en onkruid met bleekwater weg.
 • Of vervang het bleekwater door een enzymenproduct zoals biotex.
 • Een laatste huismiddeltje is het kookwater van aardappelen over het onkruid of de groene aanslag gieten.

Chemische onkruidbestrijding

In tuincentra vind je diverse producten voor chemische onkruidbestrijding. Deze herbiciden deelt men in in vier groepen op basis van de werking van de stof.

 • Contactherbiciden - Het onkruid sterft boven de grond af, met name daar waar het in contact komt met de herbicide.
 • Groeistofherbiciden - Deze herbiciden verstoren de hormonenhuishouding van het onkruid. Voornamelijk gebruikt voor gazons waar ze breedbladig onkruid aantasten en grassprietjes en andere planten ongemoeid laten.
 • Bodemherbiciden - Onkruid dat kiemt, neemt deze herbicide op via zijn wortels en gaat dood. Het gebruik hiervan werd erg beperkt vanwege hun persistentie.
 • Systemische herbiciden - Via het blad wordt het middel opgenomen en vervoerd naar alle delen van de plant. Hierop sterft de plant af.

Wees voorzichtig bij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Denk in de eerste plaats aan je eigen gezondheid, want deze producten zijn giftig.

 

Houd ook rekening met het milieu. Bepaalde producten die in het verleden gebruikt werden, zijn inmiddels verboden vanwege hun werking en beperkte afbreekbaarheid in ons leefmilieu.

 

Verbranding van onkruid

Heb je last van erg veel onkruid en gebruik je liever geen chemische herbiciden? Dan kan een onkruidbrander helpen. Dit machine werkt op basis van hete lucht of vlammen die het onkruid verschroeien. Deze manier is wel enkel geschikt voor op verhardingen. 

 

Mechanische onkruidbestrijding

Milieuvriendelijk zijn de volgende handgereedschappen waarmee je onkruid wiedt:

 • Schoffel - Met een schoffel werk je rechtopstaand. Aan de lange houten steel is een horizontaal stalen mes bevestigd. Dit tuingereedschap gebruikt men om onkruid onder aan de wortel door te snijden. Zo maak je tegelijkertijd de grond los waardoor het plantje moeilijk of niet meer kan wortelen, waarna het uitdroogt en afsterft.

 • Hak - Een hak is een schoffel die naar achteren gericht is. Je maakt er meer een hakkende beweging mee, maar verder is het gebruik vergelijkbaar met de schoffel. Daar waar je een schoffel gebruikt in lichte grond, is een hak eerder aangewezen bij zware grond of tussen hakvruchten zoals aardappelen en bieten.
 • Wiedijzer - Een wiedijzer is een kleiner tooltje voor het kleinere wiedwerk in bloembakken of -perkjes. Wat hebben alle wiedijzers gemeen? Ze lijken op een mensenhand. Op een wiedijzer oefen je niet veel kracht uit, want je zit op je knieën. Daarom is de verbinding vaak een stift, die eventueel versterkt is. Zorg ervoor dat het blad van enigszins buigbaar staal is, want het blad is het zwakste element van een wiedijzer.

 • Cultivator - Hoe ziet een cultivator eruit? Eerst en vooral valt de lange, stevige steel op. Aan het uiteinde van die steel vind je enkele gesmede, gebogen tanden met platte uiteinden: het aantal variëert van één tot zeven. Zo kan je de cultivator makkelijk door de bodem halen waardoor onkruid bestreden wordt of mest verspreid wordt in de grond. Hoe meer kracht je uitoefent, hoe dieper in de bodem je kan werken. Aangezien je wat ruimte nodig hebt om dit hulpmiddel te gebruiken, is het vooral gemakkelijk voor (middel)grote bloemperken en groentebedden.

 • Hogedruk- of terrasreiniger - Ook met een krachtige straal water onder druk verwijder je onkruid én groene algenaanslag. Omdat een hogedrukreiniger soms te krachtig te werk gaat, introduceerden producenten de terrasreiniger. Deze beschadigt noch de ondervloer noch de tegels zelf. Bovendien maakt hij de omgeving niet vuil met opspattend vuil water.

 • Zwaar materieel - Gemeenten en boeren gebruiken nog zwaardere machines: borstelmachines met verschillende metalen of nylon borstels om onkruid weg en schoon te borstelen op verhardingen, machines met verschillende schoffels of cultivators gebruikt men op weilanden.

Aankooptips

Omdat men meestal de voorkeur geeft aan een mechanisch hulpmiddel, leggen we uit waar je best op let bij aankoop:

 • Zorg ervoor dat de tanden en het blad, i.e. de verbinding tussen steel en tanden, uit één enkel stuk gesmeed zijn.
 • Een exemplaar waarbij het blad vastgenageld is in de steel, is voldoende stevig..
 • De klauw of cultivator met drie tanden, waarbij de middelste voor de andere komt, is geschikt voor dichtbegroeide bloemen- en plantenperken omdat hij weinig plaats vereist. Bovendien werkt hij in twee stappen doordat één tand na de andere twee de kluiten klein maakt.
 • Biologische tuiniers beweren dat koperen tanden schimmel bestrijden in de bodem. Dat is één van de redenen waarom ze een biocultivator gebruiken. Anderzijds is zo één tand erg handig om heel precies te werken. Er zijn twee soorten verkrijgbaar, waarbij de tand al dan niet meer gebogen is. Meer gebogen wil zeggen dieper kunnen werken.
 • Zware cultivatoren gebruikt men om fijne mulch te maken.
 • Zorg ervoor dat de tanden van zware cultivatoren lang, zwaar en stevig genoeg zijn om zwaardere grond te ondehouden. Ook stenen en wortels kan je verwijderen hiermee, naast onkruid
 • Zware klei of rotsgrond? Gebruik dan een exemplaar met ronde of ovale en scherp geslepen tanden. 

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin