tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Onkruid,ziekten & plagen

Pissebedden lijken alleen maar onschuldig

Pissebedden vind je niet alleen in de tuin, maar ook in de kas. Ze eten niet alleen organisch afval, maar zitten ook aan je planten, met alle gevolgen van dien.

Grijze, kleine beestjes

Pissebedden zijn grijze schaaldiertjes die behoren tot de geleedpotigen en kreeftachtigen. Ze worden een kleine twee centimeter groot en bestaan uit zeven segmenten. Hun middenstuk is buiten proportie, als je het vergelijkt met de kleine kop en het achterlijf. Hun rug is platbol, hun buik plathol. Het grootbrengen van hun jongen gebeurt bijna zoals bij kangoeroes. Ze dragen de jongen in een broedbuidel dicht tegen de borst tot ze volgroeid zijn.

 

Oorspronkelijk leefden alle pissebedden in zout- of zoetwater. Nu leven er ook verschillende soorten aan land. Een overblijfsel uit die tijd zijn de kiewen waarmee ze ademhalen, net zoals bij vissen. Wel bevinden die kiewen zich aan de achterpoten van de pissebedden.

 

Schade aan planten

Het is een mythe dat pissebedden zich enkel voeden met organisch afval. Ze leven weliswaar vooral van mos, schors, turf... in potgrond, maar ze kunnen ook heel wat schade veroorzaken aan je planten. Zo verstoort een verpulverd grondmengsel in eerste instantie de waterhuishouding. De drainage verloopt niet meer optimaal, waardoor de wortels kunnen rotten. In tweede instantie zullen pissebedden je planten zelf te lijf gaan. Ze eten van de wortels en de bladeren. Vooral de de jonge blaadjes vreten ze volledig op.

 

Pissebedden manueel bestrijden

Pissebedden komen ’s nachts te voorschijn. Als je ze wil vangen, moet je dan op jacht. Jaag ze wel niet weg met licht. Gebruik een zaklamp in plaats van een spot die heel je tuin of serre verlicht. Of nog beter laat je ogen wennen aan de duisternis en gebruik slechts een zwakke lichtbundel.

 

Je kan de pissebedden ook lokken, zodat je ’s nachts niet op pad moet. Snij een aardappel in tweeën en leg die tussen de planten. Wacht een dag en controleer je oogst!

 

Pissebedden hebben net als de mens zuurstof nodig. Dompel daarvoor de potten volledig onder in een emmer water en wacht totdat alle luchtbelletjes verdwijnen. Bij gebrek aan zuurstof komen de pissebedden dan naar boven, waarna je ze kan vangen.

 

Pissebedden natuurlijk bestrijden

Heb je een vijver in je tuin? Dan krijg je misschien ook wel eens bezoek van een pad of kikker? Jaag deze beestjes in geen geval weg. Ze zijn de beste natuurlijke oplossing om van een overvloed aan pissebedden af te raken.

 

Pissebedden chemisch bestrijden

Als manueel en natuurlijk bestrijden geen afdoende oplossingen biedt, kan je een beroep doen op een insecticide. Zorg ervoor dat op de verpakking de vermelding ‘tegen pissebedden’ staat.

 

Hoe ga je te werk? Zorg dat je potten onderaan gevuld zijn met potscherven. Maak een mengsel van water en wat bestrijdingsmiddel in een emmer. Dompel de potten hier vervolgens in, maar niet volledig!  Zorg ervoor dat de potscherven onderaan in de pot onder water komen, maar niet het grondmengsel zelf. Wacht even, zodat het mengsel goed in het stenen materiaal is getrokken. Stenen potten zullen zich beter volzuigen dan plastic.

 

Wat doen de pissebedden ondertussen? Ze zullen naar boven kruipen, richting potmengsel. Normaal gezien houden ze zich immers schuil tussen de potscherven. Als het ‘gevaar’ voor hen geweken is, kruipen ze terug naar onder, waar ze in contact komen met het bestrijdingsmiddel.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin