tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Plezier in de tuin

Schommel in de tuin voor uren speelplezier

Kinderen brengen doorgaans meer tijd door in de tuin dan de meest fervente tuinliefhebber. Het is immers de ideale plek om te spelen en te ravotten. Met een schommel in de tuin kan de pret niet meer stuk.

Soorten
In de meeste tuincentra en speciaalzaken kan je speeltuigen kopen, van eenvoudige vrijstaande schommels tot uitgebreide constructies compleet met glijbaan, trapeze, klimmuur, hangbrug en klimtouw. Kinderen vinden zo’n speeltoestel fantastisch en beleven er uren plezier aan.
Als je een kleinere tuin hebt, neemt zo’n speeltuig wel heel veel plaats in beslag. Heb je een grote boom, dan kan je opteren voor een schommel die je zelf aan een stevige tak van de boom hangt. Het oogt mooi en bovendien kan je, als de kinderen het speeltuig ontgroeid zijn, de schommel vervangen door een schommelstoel waar je zelf lekker in kan luieren.

Materiaal
Constructie

Hout
Een houten speeltoestel oogt mooi en gaat lang mee. Houd er rekening mee dat hout een natuurlijk materiaal is en dus onderhevig aan droogte, vocht en vorst. Door het krimpen en het uitzetten van het hout kan het dus op termijn barsten vertonen. Het is dan ook belangrijk het hout te behandelen en goed te onderhouden.

Metaal
Een metalen constructie is heel eenvoudig te plaatsen en zal geen problemen geven met splinters of spleten zoals dat wel kan voorvallen bij een houten constructie. Heel belangrijk bij een metalen constructie is een stevige betonnen fundering. In sommige gevallen krijg je zelfs een kant-en-klare vergrendelingsset bij de schommel. Vergeet niet die vergrendeling te installeren voor extra veiligheid. Metalen kunnen roesten onder invloed van het weer. Het is dus aangewezen om roest snel te ontdekken. Je kan die op gepaste manieren behandelen zodat je de roest niet de kans geeft de schommel onveilig te maken.

Zitjes
Ook de zitjes moeten gemaakt zijn uit een duurzaam materiaal, liefst met een schokdempende antisliplaag. Voor de allerkleinsten zijn veiligheidszitjes noodzakelijk.

Ondergrond
Als je gazon onder en rond je schommel hebt, is het niet noodzakelijk een speciale bodem aan te leggen. Je kan wel voor extra veerkracht gaan door een dikke laag houtsnippers of een zandlaag onder de schommel te strooien. Ligt er bestrating op de plek van de schommel, dan doe je er goed aan rubberen tegels te leggen rondom het speeltuig om een lelijke val te voorkomen. Let erop dat deze tegels het juiste keurmerk hebben, zodat je zeker weet dat je kind veilig kan spelen.

Veiligheid

Aankoop en plaatsing

  • Vooral de stabiliteit van het toestel is belangrijk. Veranker de steunpalen in een voldoende zware fundering.
  • De verbindingen moeten goed beveiligd zijn met stevige bouten en moeren.
  • Hangt de schommel aan kettingen, let er dan op dat de openingen in de ketting niet groter zijn dan 5 millimeter. Dan kunnen de vingers van je kinderen er niet in klemmen.
  • Let erop dat het toestel voorzien is van veiligheidsboorden, afgeronde panelen en rubberen stootbanden.
  • Kijk goed of de schommel geen te scherpe hoeken heeft en overal glad is afgewerkt. Splinters zijn niet aangenaam voor kinderen.
  • Plaats de schommel niet te dicht bij het huis. Respecteer een afstand van minstens 3,5 meter in de lengte en 2 meter in de breedte.
  • Wil je voorkomen dat de schommel snel gaat draaien en wiebelen, dan kan je de touwen naar boven toe wat breder laten uitlopen.
  • Een kind jonger dan 3 jaar laat je beter niet op een gewoon schommelzitje schommelen. Gebruik liever een aangepast rubberen stoeltje met rugsteun en vooraan een band voor de buik en een scheiding tussen de benen.
  • Volg goed de installatiegids. Heb je een moer of een vijs over, dan kan het zijn dat er een extra exemplaar bijgeleverd was. Check toch nog maar eens goed of je nergens iets vergeten bent.

Gebruik

  • Houd rekening met de keuze van beplanting rond het speeltoestel. Vermijd rozen of heesters met doornen of naalden in de buurt. Ook betonnen bloembakken, beeldjes en andere harde materialen rond de schommel kunnen ernstige ongevallen veroorzaken. Die zet je dus beter niet in de buurt van het speeltoestel van je kind. 
  • Controleer de stevigheid regelmatig door af en toe stevig te trekken en te duwen aan de stukken die voor beweging instaan. Een schommel staat immers buiten en is onderhevig aan slijtage. Daarbij komt ook nog het feit dat kinderen groter en dus zwaarder worden.
  • Staat het schommeltoestel in de buurt van een boom of hangt hij aan een tak van een boom, dan moet je ook voorzichtig zijn. Takken die in de weg hangen, kunnen je kind doen vallen of door de snelheid van het schommelen letsels bezorgen.
  • Hou altijd toezicht als peuters en kleuters schommelen. Als oudere kinderen schommelen en je peuter loopt vrij rond, dan hou je best ook een oogje in het zeil. Een pijnlijke botsing is snel gebeurd.
  • Als je kind niet zelf op de schommel kan klimmen, dan wacht je best nog even voordat je je kind laat schommelen. Een te hoge schommel is onveilig en zal sneller een ongeluk veroorzaken.

 

Altijd pret met een zandbak, trampoline of boomhut in de tuin!

Ga ook eens voor een heuse kampeernacht met je kinderen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin