tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Plezier in de tuin

Trampoline in de tuin

Weg met de ouderwetse schommel of glijbaan, hier komt de coole trampoline! Het lijkt een onbeduidend stuk speelgoed, maar een trampoline staat garant voor uren speelplezier. Wedden dat je zelf ook eens een sprongetje zult wagen? Zo’n trampoline brengt natuurlijk wat gevaren met zich mee, dus het is belangrijk om bij de aankoop op wat zaken te letten. InfoTalia wijst je op de belangrijkste.

Veiligheid

Gewicht
Het gewicht van een trampoline is een belangrijke indicator voor de veiligheid van een trampoline. De verklaring is heel eenvoudig: hoe zwaarder de trampoline, hoe beter zij op haar plaats blijft tijdens het springen. Vooral bij wat grotere kinderen is het beter om daar rekening mee te houden. Je wilt bovendien ook niet dat je trampoline gaat vliegen bij winderig weer. Let wel: een zware trampoline is natuurlijk niet de enige vereiste voor een veilige trampoline.

Randkussen
Kinderen durven heel hoog te gaan op de trampoline en soms gaat het er heel wild aan toe. Daarbij kunnen ze wel eens helemaal aan de zijkant landen en zich ferm pijn doen, omdat het kader en de veren daar zitten. Een stevig en dik randkussen is dan ook geen overbodige luxe. Het vangt de grootste schokken van een val op en belet dat kinderen met armen of benen tussen de veren vastraken. Een kwaliteitsvol randkussen is dik, breed en zwaar, sluit goed aan bij het springvlak, kan niet van zijn plaats schuiven tijdens het springen en is bestand tegen de uv-stralen van de zon. Kies bovendien een randkussen in een ander kleur dan het springvlak, zodat kinderen duidelijk het verschil kunnen opmaken.

Veren en springdoek
Het doel van een trampoline in de tuin is dat kinderen op en neer kunnen veren en het liefst zo hoog mogelijk. Het doek, maar vooral de veren staan daarvoor in. Om zorgeloos en lang te kunnen springen, zijn er een aantal puntjes waarmee je  rekening moet houden. Kies een trampoline met lange veren. Hoe langer de veren, hoe beter de springkracht en levensduur van de veren. Verzeker je er ook van dat de veren roestvrij zijn, zo kunnen je kinderen zorgeloos het hele jaar door springen. Om het doek en de veren zo weinig mogelijk te belasten, is het beter dat er veel veren zijn die dicht bij elkaar staan.

Elke trampoline heeft ook een maximum toegelaten gewicht. Respecteer dat, want de veren en het doek zijn erg gevoelig voor een te zware belasting. De veren gaan dan sneller uitrekken en het doek kan sneller scheuren.

Poten en verankering
De meeste trampolines zijn bovengronds en staan dus op poten. Naargelang de leeftijd van je kinderen kan je verschillende hoogtes kiezen. Een klein en minder zwaar kind kan naar hartelust springen met poten van 40 centimeter hoog. Een iets zwaarder kind zal dan al snel tegen de grond zitten, dus dan kies je beter iets langere poten. Dat kunnen zelfs poten zijn van bijna een meter hoog. Ook de vorm van de poten is belangrijk. Een trampoline met poten zoals die van een gewone keukenstoel, kan je gerust onveilig noemen. U-vormige poten geven veel meer steun en zijn dus een grotere garantie voor een stevige trampoline. Let er wel op dat de onderkant gebogen is, zodat er slechts twee steunpunten overblijven en de trampoline stabieler staat.

Wil je zeker zijn dat de trampoline niet verplaatst of door de wind wordt opgeschept, dan kies je best een of ander verankeringssysteem.

Veiligheidsnet
Het komt regelmatig voor dat kinderen zo wild tekeergaan dat ze plots van de trampoline vallen en een kleine meter lager op de grond terechtkomen. Ze kunnen zich daar ferm bij bezeren. Wil je dat vermijden, dan kan je opteren voor een veiligheidsnet rondom de trampoline. Het net moet hoog genoeg zijn, gemaakt zijn van degelijk materiaal en stevig vasthangen aan de steunpalen. Aangezien het net geen zwakke plekken mag vertonen, controleer je best ook de ingang. Een goede deur bestaat uit overlappende delen van het net waardoor de trampoline altijd open, maar toch gesloten blijft. Als je zo’n veiligheidsnet kiest, dan is het ook niet onverstandig om een laddertje aan te schaffen. Dat maakt op en af de trampoline stappen veel eenvoudiger.

Keuze maken

Rond versus rechthoekig
Een rechthoekige trampoline ziet er professioneel uit en neemt minder plaats in beslag dan een ronde trampoline.
Een ronde trampoline heeft echter een groter springvlak in vierkante meter, kinderen kunnen er gemakkelijk met meerdere door elkaar springen, door de ronde vorm wordt de springer vanzelf naar het midden teruggeleid en de randen staan minder onder druk dan bij een rechthoekige trampoline.
Geen wonder dus dat je in de meeste tuinen een ronde trampoline aantreft.

Bovengronds versus ingebouwd
Je kan er ofwel voor kiezen om je trampoline in te bouwen, ofwel laat je je trampoline gewoon bovengronds. Bij het eerste heb je het voordeel dat de trampoline niet zo hoog staat en niet kan verschuiven en dus veiliger is. De nadelen zijn een verminderde veerkracht omdat je minder snel lucht kunt verplaatsen bij het springen en het feit dat je ze niet kan opbergen als ze in de weg staat. Bij een bovengrondse trampoline wordt het springen niet belemmerd door een verminderde veerkracht en kan je de trampoline zetten waar je wilt. Het nadeel is de hoogte.
Misschien is het dan beter om voor een half ingegraven trampoline te gaan, dat combineert de voordelen van beide soorten!

Accessoires
Afdekzeil
Een afdekzeil bedekt de trampoline als ze niet in gebruik is en houdt de trampoline langer in een goede staat.

Veiligheidsrok
Een veiligheidsrok wordt bevestigd tussen de rand van de trampoline en de grond en gaat helemaal rond de trampoline. Dat houdt kinderen en huisdieren tegen om onder de trampoline te kruipen als erop gesprongen wordt.

Trapjes
Trapjes zijn interessant om veilig op en af de trampoline te gaan. Om te kleine kinderen van de trampoline te houden, kan je dan gewoon het trapje verwijderen.

Bounce board
Een bounce board is een snowboardachtig bord dat je aan je voeten kan schuiven om leuke trucs en sprongen mee te maken op de trampoline. Het board is een leuk extraatje voor op de trampoline.

 

Willen je kinderen kamperen in eigen tuin? Lees er hier meer over.

Kom ook alles te weten over een zandbak, schommel of boomhut in de tuin.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin