Vinden je kinderen een tuinhuisje te saai? Wacht maar tot ze je voorstel horen om een boomhut te bouwen! Ze zullen staan trappelen om je te helpen bij de bouw ervan en eenmaal de boomhut af is, zullen ze er uren onafgebroken in kunnen spelen. Dat klinkt allemaal wel leuk, maar hoe begin je eraan en hoe zit het met de veiligheid?
Gezocht: stevige boom
Een stevige boom, dat is de meest voor de hand liggende vereiste als je een boomhut wil bouwen met je kinderen. Niet alle bomen zijn geschikt om een boomhut in te bouwen, zeker niet als je de boomhut honderd procent veilig wil maken. Begin dus niet onbezonnen aan de bouw van een boomhut.
Enkele aandachtspunten bij de keuze van een boom:
- Kies een boom met sterke takken die voldoende ondersteuning bieden voor de vloer van de boomhut. De takken mogen absoluut niet breken onder het gewicht van de boomhut en bezoekers.
- Geef de voorkeur aan een lage boom zodat zowel het bouwen als het spelen in de boomhut veilig kan verlopen. Je zal versteld staan hoe hoog je al lijkt te staan op anderhalve meter boven de grond.
- Is het mogelijk om dicht tegen de stam te bouwen? Hoe dichter bij de stam, hoe steviger de takken en hoe meer steun en stabiliteit je constructie dus zal hebben.
- Inspecteer de vorm van de boom goed en ga na of het mogelijk is om er een boomhut in te bouwen.
Geen stevige boom?
Heb je geen stevige boom in je tuin, dan hoef je niet meteen je boomhutplannen op te bergen. Je kan ook altijd vlak naast een boompartij een hut op palen maken. Zo krijg je het gevoel in een boom te zitten terwijl dat niet, of maar half, zo is.
Gebruik stevige palen als steunpilaren. Je verankert ze best zo’n 75 centimeter diep in de grond bovenop een grindlaag van zo’n 15 centimeter. Daarna giet je het gat rond de paal op met beton.
Benodigdheden voor de bouw van een boomhut
Plannetjes of bouwpakketten voor een boomhut zijn niet meteen voorhanden. Naast een flinke portie creativiteit heb je de volgende basismaterialen nodig voor de constructie van de hut:
- stevige balken
- stevige planken
- dik en dun touw
- vijzen en moeren
- hamer
- zaag
Je hoeft niet meteen naar de doe-het-zelfzaak te hollen voor het bouwmateriaal van je boomhut. Kijk samen met je kinderen eens goed rond in je buurt en je vindt vast al heel wat. Oude deuren, golfplaten, panelen, planken, ramen of misschien wel wat leuke decoratiematerialen. Let er wel op dat je uitstekende spijkers, roestplekken en andere onveilige zaken verwijderd.
Het is echter vanzelfsprekend dat de dragende balken en planken van de boomhut uit stevig hout bestaan.
Platform of huisje?
Om de ideale boomhut te bouwen, overleg je best met je kinderen wat zij willen. Het is voor hen dat je de hut bouwt, dus kan je maar beter rekening houden met hun wensen.
- Willen ze een huisje met een echt dak of eerder een open constructie die ze kunnen gebruiken als uitkijkplatform?
- Moeten ze met een touwladder, een klimrek, een trap of een ladder naar boven en beneden kunnen klimmen? Bedenk wel dat een touwladder niet echt veilig is, zeker niet voor de kleinere kinderen.
- Willen ze graag een glijbaan aan de hut of gaan ze liever via een brandweerbuis naar beneden?
- Schets het ontwerp eerst op papier voor je met het bouwen zelf begint. Je zal versteld staan hoe leuk het is om de fantasie van het kind aan het praktische van de bouw te koppelen.
De bouw
Nu je weet hoe de boomhut er ongeveer zal uitzien en welke materialen je zal gebruiken, kan je beginnen aan de bouw van de boomhut. Het is logisch dat je kinderen omwille van de veiligheid niet altijd kunnen helpen, maar dat wil niet zeggen dat ze niets kunnen doen. Betrek ze zo veel mogelijk bij de bouw zodat ze het gevoel krijgen ook hun steentje bij te dragen. Dat kan misschien de bouw wat vertragen, maar je kinderen zullen het een onvergetelijke ervaring vinden. Eén ding moet wel altijd primeren: de veiligheid. Laat je kinderen niet alleen achter met een zaag of een hamer met spijkers. Een ongeluk is snel gebeurd.
Waar hou je best allemaal rekening mee bij de bouw?
- Begin met de basis: een stevige vloer en balustrade zijn een must als het op veiligheid aankomt. Daarna kan je beginnen denken aan de eventuele wanden en het dak.
- Beveilig de verbindingen met bouten en moeren of gebruik touw als je goed kan sjorren. Spijkers zijn uit den boze.
- Als je echt niet anders kan, kan je vijzen in de boom draaien. Probeer dat echter te vermijden, want elke wonde die je aan een boom toebrengt, wordt een zwakke plek waar ziektes kunnen ontkiemen. Met touwen kan je dat probleem ook krijgen. Strakgespannen touw kan schors wegschuren en dat maakt de boom kwetsbaar. Je kan dat oplossen door een buffer te gebruiken: een stuk rubber, jute, stof of afgedankt slaapmatje dat je onder het touw bevestigt.
- Bouw alles wat je kan op de grond en hijs het daarna naar boven.
- Maak het bouwwerk kindvriendelijk. Schuur het hout goed af, probeer scherpe hoeken zoveel mogelijk af te ronden en laat geen vijzen uitsteken.
Waarom geen zandbak in de tuin?
Een trampoline is leuk voor alle leeftijden.
Schommel in de tuin, waar moet je op letten?