Veel namen
Schildersverdriet of hoe-langer-hoe-liever zijn erg vreemde namen voor een rotsplant. De eerste benaming dankt het plantje aan het feit dat het erg moeilijk te schilderen en te fotograferen is.
Andere namen waaronder deze rotsplant bekend is:
Habitat
Van nature groeit deze rotsplant in bergachtige streken, meer bepaald in de Pyreneeën en Ierland, in spleten tussen de kalkrijke rotsen. Sommige saxifraga’s kunnen zelfs rotsen splijten.
Schildersverdriet voelt zich daarom opperbest in een rotstuin. Ook voor randen, paden, gazons is de plant geschikt. Of als afhanger in een pot op het terras.
Eigenlijk doet hij het in elke grondsoort goed, al geeft schildersverdriet wel de voorkeur aan een zandachtige ondergrond. Bovendien moet deze heel humusrijk zijn en vochtig blijven
Planten van Schildersverdriet
Plant schildersverdriet op een afstand van 15 tot 20 centimeter. De verspreiding ervan gebeurt via worteluitlopers. Als je wil, kan je die uitlopers in het voorjaar en najaar van de moederplant halen en uitplanten.
Schildersverdriet houdt van wat schaduw op een donker plekje. Zet hem daar tussen varens, salomonszegel en vingerhoedskruid en de plant zal het heel goed doen.
Rozetten met bladeren
Deze vaste plant vormt zoden met rozetten van vrij dikke, ovale bladeren: donkergroen met een gekartelde rand. Deze verschrompelen in de winter om het verlies van vocht via de bladeren te minimaliseren.
Bloemen van Schildersverdriet
Schildersverdriet bloeit vanuit het hart van de rozet; de bloemstengels dragen geen bladeren, wel veel klieren. De bloemstengels kunnen zo’n 25 centimeter hoog worden, maar het blijven dunne stengels.
De bloemetjes zijn erg klein en wit met rode stipjes of meer roze van tint. Het lijken wel pluimpjes op het einde van de stengel. Ze bloeien in mei en juni.
Hoe-langer-hoe-liever wordt mooier en groter naarmate ze langer op de zelfde plaats blijft staan.
Kenmerken van Schildersverdriet
Deze rotsplant beschikt over heel wat positieve eigenschappen:
Soorten Schildersverdriet
Enkele mooie types schildersverdriet: