Vijvermanden voor waterplanten
Tegenwoordig biedt elk vijvercentrum een uitgebreid assortiment vijvermanden aan in diverse vormen en groottes. Ze mogen dan wel weinig natuurlijk ogen, deze plastic vijvermanden zijn handig, duurzaam en goedkoop vergeleken met hun voorgangers. In het verleden gebruikte men namelijk houten kratten en rieten manden in kleine vijvers, en betonnen ingebouwde plantbakken in grote vijvers.
Vijvermanden zijn erg handig, omdat ze de waterplanten in toom houden. Heel wat vijverplanten, lelies bijvoorbeeld, woekeren als je ze vrij in de bodem plant. Eigenlijk kan je zeggen dat de manden de groei van de planten ietwat belemmeren, maar dan in positieve zin. Als je de planten goed onderhoudt en geregeld bemest, zullen ze er weinig van merken. Ondertussen houd jij de waterflora goed onder controle in de vijver. Het vijveronderhoud zal ook heel wat gemakkelijker verlopen. Je kan de mandjes uit het water tillen en de planten op de oever snoeien, verpotten of scheuren. Ze hoeven ook niet steeds op dezelfde plaats gezet te worden, je kan de vijverbeplanting naar hartenlust herschikken.
Gebruik geen gewone bloempotten in de vijver. Deze zijn niet stabiel genoeg, waardoor ze met een windvlaag wel eens durven omwaaien, zeker bij grote vijverplanten. Vijvermanden hebben daarentegen een veel bredere en dus ook stabielere basis.
Daarnaast hebben heel wat vijverplanten een goede gaswisseling nodig voor een optimale groei. Denk daarbij aan waterlelies en diepwaterplanten. In een gesloten pot met slechts enkele gaten verslechtert de compost erg snel, waardoor wortelstokken afsterven en planten slecht groeien.
Aankooptips voor vijvermanden
Vijvermanden zelf maken
Handige Harry’s kunnen zonder al te veel moeite zelf vijvermandjes in elkaar knutselen. Het enige wat je nodig hebt, is waterproof gaas en tuindraad. De mandjes mogen immers niet roesten. Kies stevig gaas met zo klein mogelijke gaatjes.
Voor een rechthoekig mandje:
Planten in vijvermanden
Hoe plaats je planten in de vijvermandjes?
Vijvermandjes in het water plaatsen
Het is niet zo eenvoudig om een gevulde vijvermand in de vijver te plaatsen vanwege het gewicht. Je moet kost wat kost vermijden dat de mand in het vijverwater valt, want dan bevuil je het water.
Hoe ga je best te werk? Trek waterdichte kledij aan en ga de vijver in; in de zomer kan je ook gewoon je zwemtenue aantrekken. Neem de mandjes van de vijverrand of laat iemand ze jou aanreiken.