Zon of lichte schaduw
Zowel fauna als flora kan niet zonder licht. De lichtsterkte bepaalt de groei én bloei van je vijverplanten. In de zon doen ze het stukken beter. Ze lopen alleszins niet het risico op uitdroging aangezien hun voeten toch altijd in het water staan.
In koele streken is de opwarming van de vijver onder invloed van de zon een welkom geschenk voor vijvervissen en andere dieren in en rond de vijver. Maar let toch op met te veel zonlicht en te hoge temperaturen. Als het water hoge temperaturen bereikt en het zonlicht schijnt voortdurend op de vijver, dan wordt de algengroei gestimuleerd.
Beschermd tegen sterke wind
Leg je vijver aan op een beschutte plek, enigszins afgeschermd van de wind. Te veel wind is niet bevorderlijk voor:
Opgelet met bomen en heesters
Bomen en grote struiken zijn om diverse redenen niet aan te raden in de buurt van je vijver:
Terras of raam met uitkijk op de vijver
Een vijver leg je niet aan in een vergeten hoekje van je tuin. Je wil van je vijver kunnen genieten en het liefste wil je vanuit je huis je vijver kunnen zien. Leg daarom je vijver niet er ver van je huis aan. Het leukste is dat je vijver vlak naast je huis aan een raam of aan je terras ligt.
Bodemkwaliteit en ondergrond
Het is erg belangrijk dat je de bodemkwaliteit controleert met enkele proefgaten. Zo kan je uitsluiten dat er erg veel wortels van bomen, puin of rotsen die de aanleg bemoeilijken in de bodem zitten. Ook kijk je best even of de bodem niet uit veen of een andere zwakke ondergrond bestaat. Dat kan leiden tot verzakkingen. Vergewis je er ook van dat er geen ondergrondse leidingen lopen op de plek waar je wil graven.
Bij stroomaansluiting
Een vijverpomp is een must voor de waterkwaliteit van je vijver, daarnaast wil je graag een fonteintje en misschien ook nog wat verlichting in en rond het water. Je hebt met andere woorden een stroomaansluiting nodig in de buurt van je vijver. Denk niet op het laatste nippertje aan de stroomvoorziening, maar voorzie er voldoende op voorhand tijd en plaats voor.