Wanneer de verhuis van je energie regelen?
Met de afsluiting op je oude adres kan je nog enkele dagen spelen maar de eerste dag op je nieuwe adres wonen en nog geen elektriciteit hebben is een vervelende zaak. Het is dus belangrijk om elektriciteit en gas ruim op tijd in orde te brengen om voor geen koude en donkere verrassingen te staan. Een eerste telefoontje naar je energieleverancier en het doornemen van je energiecontract twee maand op voorhand is geen overbodige luxe.
Afsluiting energie op je oude adres
De afsluiting van de elektriciteit en gas op je oude adres gebeurt via het opmeten van de meterstanden. Wat daarna moet gebeuren is een taak voor de volgende huurder of eigenaar. De meterstanden meet je het best op samen met de volgende huurder of eigenaar. Dit kan je doen aan de hand van het verhuisformulier 'melding vorig adres'
Let er steeds op dat je persoonlijke gegevens, het nieuwe adres, het oude adres en de aansluitingsnummers ( EAN-code ) van elektriciteit en gas goed ingevuld zijn. Als alles correct ingevuld is, ondertekenen zowel jijzelf als de nieuwe huurder of eigenaar het formulier om toekomstige discussies te vermijden.
Bovenstaand formulier kopieer je en de kopie stuur je op naar je energieleverancier ( niet naar je netbeheerder! ). Vraag op voorhand hoe je dit best doet: via de website, per mail, post of fax. Vraag ook om te bevestigen dat het verhuisformulier goed ontvangen werd.
Ga je bij iemand samenwonen dan dien je je contract op te zeggen. Bij deze opzegging is geen verbrekingsvergoeding te betalen indien je natuurlijk de opzegtermijn van je contract respecteert.
Aansluiting energie op je nieuwe adres: nieuwe aansluiting
Iedereen is verplicht om een energiecontract af te sluiten indien hij een woning huurt of eigenaar is van een woning. Ga hiervoor tijdig naar de website van een energieleverancier.
Aansluiting energie op je nieuwe adres: bestaande aansluiting
Vul samen met de vorige bewoner of eigenaar het verhuisformulier 'melding nieuw adres' in.
Zorg ervoor dat dit formulier ondertekend wordt door zowel jezelf als de tegenpartij om latere discussies te vermijden. Bezorg dit formulier daarna zo snel mogelijk aan je huidige of nieuwe energieleverancier, die vanaf dan al het verdere werk doet. Als er onjuistheden in het formulier genoteerd staan, zal je energieleverancier hiervan op de hoogte worden gebracht en zal hij op zijn beurt ook jou op de hoogte brengen. Dit brengt vertragingen en soms onnodige kosten met zich mee dus probeer fouten ten allen tijde te vermijden.
Afronding van de energieverhuis
Eens je alle punten overlopen hebt en alles doorgestuurd is naar je energieleverancier, zal je een slotfactuur ontvangen voor het oude adres en een voorschotfactuur voor het contrat op het nieuwe adres. Een degelijke opvolging van beide is cruciaal om niet voor financiële verrassingen te komen. Een nieuwe huurder die een week klusjes doet in zijn nieuwe woning ( tegelreiniger, schuurmachines, pompen, betonmolens, ... ) zal immers al een aardig energieverbruik hebben. Start de af- en aansluiting dus steeds tijdig op !
Neem ook contact op met je energieleverancier indien je na twee maand nog geen voorschotfactuur ontvangen hebt.
Mijn huis is nog niet verkocht of verhuurd en ik verhuis reeds
In dit geval dien je bij je energieleverancier een leegstandtarief aan te vragen. Dit is in de meeste gevallen een pak goedkoper dan de standaardtarieven maar heeft ook heel wat meer beperkingen.