wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Electriciteit

Dubbel tarief of nachttarief voor elektriciteit: dag en nacht apart meten

Een algemeen gebruikte term bij het bepalen van elektriciteitsgebruik is de nachtmeter en het bijhorende nachttarief. Bij elektriciteitsleveranciers vindt men echter de benaming dubbel tarief of tweevoudig uurtarief terug en dit heeft zo zijn redenen.

Wat is dubbel tarief of nachttarief?
Ons elektriciteitsgebruik is niet constant. Overdag zijn er meer mensen actief wat ervoor zorgt dat op dat moment de meeste stroom gebruikt wordt. Na de kantooruren zakt het gebruik door het sluiten van meeste bedrijven. Rond 23 uur zakt het verbruik nog verder naargelang onze bevolking de nachtrust opzoekt. Om gebruikers te stimuleren om alsnog stroom te gebruiken tijdens de daluren, stimuleren de energieleveranciers hun gebruikers met lagere tarieven.

Wanneer schakelt de meter om naar dubbel tarief?
De omschakeling gebeurt automatisch en is vastgelegd door je netbeheerder. Het uur van de omschakeling is dus afhankelijk van je netbeheerder en verschilt omdat men zo een piekmoment wil vermijden.

Meestal schakelt men over tussen dagtarief en nachttarief om 22 uur 's avonds en 7 uur 's morgens.
Als je netbeheerder een ander uurstelsel hanteert, schakelt men om 21 uur om naar nachttarief en dit tot 6 uur 's morgens.

Wie is mijn netbeheerder?

Wat kan ik doen om van dit dubbel tarief te gebruiken?
Alle elektriciteitsleveranciers bieden het dubbel tarief aan. De n maakt het gebruik hiervan natuurlijk iets interessanter dan de andere. Wat je wel dient te hebben is een dubbele dag en nachtmeter. Deze wordt geplaatst door uw netbeheerder. Reken vlug 180 voor deze plaatsing.

Is een dubbel tarief interessant voor mij?
Het antwoord hierop is afhankelijk van je gebruik en hoe je gebruik opgedeeld is. Laten we zeggen hoe groter het gezin en hoe groter het verbruik, des te interessanter wordt de omschakeling.

Goede besparingen op stroom kan je krijgen als onderstaande 's nachts gebruikt worden:

  • Wasmachine
  • Vaatwasser
  • Droogkast
  • Grote koelkast
  • Diepvries

Als je er van uitgaat dat 60% van je verbruik overdag gebeurt, kan je berekenen of een dubbel tarief interessant is. Let wel dat sommige energieleveranciers een hoger dagtarief hanteren bij het dubbel uurtarief dan bij een enkelvoudig tarief. Goed kijken en rekenen is hier de boodschap.

Voorbeeld:
Als we een gezin nemen van 3 personen en een gebruik van 3.500 kWh zal de omschakeling een besparing tussen de 40 en 60 opleveren. Dit betekend dat de meterinstallatie pas na drie jaar terug verdient is. Op lange termijn is de omschakeling dus interessant maar heb je een huurwoning, dan is het nog maar de vraag of je langer dan 5 jaar in die woning zal blijven.

Weekendtarief
In sommige gevallen kan men ook kiezen voor een weekendtarief. Dan kan je tijdens het volledige weekend aan een verlaagd tarief stroom gebruiken. Dus ook overdag. Dit geeft je meer mogelijkheden om te besparen. Je was in het weekend wegwerken is minder moeite dan je was 's morgens vroeg weg werken voor je naar het werk trekt. Vraag advies aan je netbeheerder of energieleverancier.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur