wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Financieel: de administratie van je energie

Hoeveel betaal je best bij je energie voorschotfactuur?

Naast je jaarlijkse slotfactuur, krijg je maandelijks of tweemaandelijks een voorschotfactuur of tussentijdse factuur toegestuurd van je energieleverancier. Om verrassingen te voorkomen schat je dit bedrag best zo goed mogelijk in.

Hoe wordt het bedrag van de tussentijdse factuur berekend?
Het bedrag dat je betaald op je tussentijdse factuur of voorschotfactuur wordt bepaald aan de hand van je vroeger gebruik. Ben je nieuwe klant of er zijn grote veranderingen gebeurt zoals een verbouwing, zal men een schatting maken van je toekomstig verbruik.

Op zich ben je vrij hoeveel je betaald als voorschot al zal je energieleverancier sowieso een eigen minimumbedrag voorstellen. Dit om te vermijden dat er bijvoorbeeld een volledig jaar energie verbruikt wordt en dat op het einde de slotfactuur onbetaald blijft.

Uit onderzoek blijkt dat voorschotfacturen vaak te hoog zijn voor nieuwe klanten. Probeer als nieuwe klant zelf een correcte inschatting te maken en stuur eventueel ook een kopie van voorschotfacturen en slotfactuur door die je kreeg van je vorige energieleverancier. Ook hebben energieleveranciers inzicht in het historisch verbruik van een aansluitingspunt ( adres of meter ) welke ze kunnen gebruiken om je voorschot te berekenen.

Zorg er steeds voor dat de gemaakte afspraken schriftelijk bevestigd worden. Wenst of kan uw energieleverancier zelf geen schriftelijke bevestiging geven, stuur zelf dan een mail of brief. 

Wat als het bedrag te laag ingeschat is.
Het is niet enkel een nare ervaring om een slotfactuur te ontvangen die hoger uitkomt dan verwacht, het kan je ook in betalingsproblemen brengen. Te lage voorschotfacturen samen met een strenge winterbijvoorbeeld , kunnen al vlug enkele honderden euro's extra betekenen op je slotfactuur. Als je op dat moment niet voldoende spaargeld ter beschikking hebt of je spaargelden staan vast in beleggingen ( termijnrekeningen, vastgoed, ... ) zal je de slotfactuur niet kunnen betalen binnen de afgesproken betaaltermijn. Betaal je standaard via domiciliëring dan zal deze geweigerd worden door je bank wat het zelfde is als het niet betalen van de slotfactuur.

Het onbetaald blijven van een slotfactuur kan er voor zorgen dat verkregen voordelen wegvallen of dat er extra administratieve kosten worden aangerekend.

Nadelen van een hoge voorschotfactuur.
Een te hoge voorschotfactuur heeft op zich geen grote nadelige gevolgen. Het bedrag dat je te veel betaald, zichtbaar op je slotfactuur, zal terug gestort worden door de energieleverancier. Ook zal je leverancier een nieuw bedrag voor je voorschotfactuur berekenen welke ook vermeld staat op je slotfactuur. Denk je dat de aanpassing van het bedrag van je tussentijdse factuur ten onrechte is, kan je vragen om dit aan te passen. 

Is je energieleverancier verplicht om je aanpassing te aanvaarden?
Als je een aanpassing vraagt voor je tussentijdse energiefactuur, zal je energieleverancier nakijken of dit wel zinvol is. Mocht dit volgens hun niet het geval zijn, kunnen ze de aanpassing verwerpen. Hun weigering moet wel voldoende gefundeerd zijn. Als je deze wijgering niet wenst te aanvaarden kan je steeds terecht bij een ombudsman energie. Hieronder heb je de twee webadressen: 

Klacht indienen bij ombudsman België
Klacht indienen bij ombudsman Nederland

Net zoals je energieleverancier dient je vraag om het tussentijdse bedrag aan te passen voldoende gemotiveerd zijn.

Wanneer pas je het voorschot best aan
Er zijn momenten waar je best een aanpassing van je tussentijdse factuur vraagt. Dit zowel voor een positief als negatief bedrag. Probeer deze aanpassing zo goed mogelijk te formuleren en motiveren naar je energieleverancier toe.
Mogelijke oorzaken voor een gewijzigd bedrag zijn:

  • Lange periode van afwezigheid
  • Aanbrengen van extra isolatie
  • Leegstand
  • Plaatsing zonnepanelen of windmolen 
  • Wijziging van de gezinssituatie
  • Verbouwingen ( nieuwe badkamer, energiezuinige verwarming, ... )
  • Verhuis naar nieuw adres ( aansluitingspunt )

Eindconclusie: een verkeerd bedrag op je voorschotsfactuur betekend niet dat je geld verliest of wint maar een correct bedrag geeft zowel voor jou als gebruiker, als voor de energieleverancier een goed inzicht in je energieverbruik en de energiekost.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur