Wie kan een meterstand opnemen?
In sommige gevallen kan je zelf of je vertegenwoordiger de meterstanden opnemen. In alle andere gevallen dient de meteropname te gebeuren door je netbeheerder. Dit betekend dus ook dat er onder geen geval een meteropname mag gebeuren door een vertegenwoordiger van een energieleverancier. Geen enkele enkele energieleverancier zal dit doen maar soms werken energieleveranciers met iets te ijverige vertegenwoordigers.
Opname door een vertegenwoordiger van je netbeheerder
Een spontane opname door je netbeheerder gebeurt jaarlijks of maximum om de twee jaar. Ben je op het dit moment niet aanwezig zal hij een briefje achterlaten met een nieuwe afspraak of dat je zelf de meterstanden mag doorgeven. Volgens de wet mag er maximum 4 jaar zitten tussen twee meteropnames van je netbeheerder. Ben je echt héél weinig beschikbaar tijdens kantooruren kan er een meteropname buiten kantooruren gebeuren maar de kans is groot dat deze extra kosten aangerekend zullen worden door je netbeheerder.
Een spontane opname wordt niet altijd aangekondigd.
Hoe herken je een meteropnemer?
Zorg er sowieso voor dat je weet wie je netbeheerder is en welke de typische bedrijfskleuren zijn. Heb je op het moment twijfels over de echte identiteit van de meteropnemer, vraag dan naar zijn badge en bel desnoods eerst naar je netbeheerder alvorens de persoon binnen te laten. Een voertuig van je netbeheerder in de buurt zien staan is ook al een goede indicatie.
Zelf je meterstanden opnemen
Als je de meteropnemer gemist hebt of bij verhuizen, dien je zelf je meterstanden op te nemen. Gebruik hiervoor het Energieovernamedocument van de VREG of van je netbeheerder. Je kan dit formulier downloaden via de website van de VREG of de meterstanden invullen op het kaartje van je netbeheerder. Voordeel van het kaartje van je netbeheerder is dat de EAN-code van je meters reeds is ingevuld.
Is het reeds vele jaren geleden dat er een vertegenwoordiger van je netbeheerder de meterstanden is komen opnemen, neem dan contact op met je netbeheerder en vraag om een meteropname. Er mag wettelijk gezien maximum 4 jaar zitten tussen twee meteropnames van je netbeheerder.
Geen actuele meterstanden en speciale meteropnames ( MROD )
Is het reeds lang geleden dat er een effectieve meterstand doorgegeven is, kan er een groot verschil optreden tussen de effectieve meterstand en de geschatte meterstand die dan gebruikt wordt. Dit verschil kan zware gevolgen hebben voor je slotfactuur ( zowel negatief als positief natuurlijk ).
Kijk bij een afrekening na op je slotfactuur of het geschatte verbruik ongeveer klopt met het reële gebruik.
Indien gewenst kan je zelf om een meteropname vragen door contact op te nemen met je netbeheerder. Dit noemt men een MROD ( meter reading on demand ).
Slimme meters: Meteropname
Hier heb je direct een groot voordeel vast van slimme meters: een automatische doorgestuurde meteropname. Lees meer over slimme meters in ons artikel Slimme meters: de toekomst van je meterstand
Meteropname bij een verhuis
Ook als je verhuist dient er een meteropname te gebeuren. Hoe je te werk gaat en waar je best op let lees je in ons artikel Je energieleverancier en meteropname bij verhuizen?
Wens je enkel te weten wie de meterstanden mag opnemen tijdens een verhuis? Dan kunnen we je hier reeds zeggen dat je dit zelf mag doen samen met de nieuwe bewoners op je oude adres en met de huiseigenaar of oude bewoners in je nieuwe woning.
Verhuis je naar een nieuwbouw of grondig verbouwde woning, dient er een nieuwe meter geïnstalleerd te worden. Dit gebeurt door je netbeheerder.
Defecte meter of vervanging
Is je meter om de één of andere reden buiten dienst geraakt of je stapt over naar een dubbel tarief ( nachttarief ) of weekendtarief dan dient er sowieso een meteropname gebeuren door je netbeheerder zelf.
Meteropname bij het wisselen van energieleverancier
Sinds 2012 is het héél simpel en zelfs gratis om van energieleverancier te wisselen. Lees wat je moet doen in ons artikel Overstappen van energieleverancier