wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Financieel: de administratie van je energie

Overstappen van energieleverancier: gratis en in 5 minuten

Overstappen van energieleverancier is in België een héél eenvoudige zaak geworden en duurt slechts enkele minuten. Maar wat zijn nu de stappen dat je neemt om vlot over te schakelen naar een nieuwe energieleverancier?

Kies een energiecontract bij je nieuwe energieleverancier
Je hebt je keuze wel overwogen en beslist om een nieuwe energieleverancier te kiezen. Het eneigste dat je op dit moment nog dient te doen is een nieuw energiecontract af te sluiten. Dit kan je via een formulier bij de energieleverancier zelf of gewoon op de website van de leverancier. Bij het afsluiten ben je vrij om enkel over te schakelen voor gas of elektriciteit. Je kan bij een vernieuwing zelfs opteren om je gas en elektriciteit bij verschillende leveranciers aan te kopen.

Wat met je oude energieleverancier bij het veranderen van energieleverancier?
Dankzij de nieuwe wetgeving kan je nieuwe energieleverancier de overstap regelen met je oude energieleverancier. Hou hier enkel rekening met een eventuele wachttermijn als je een contract van lange termijn met vaste energieprijzen hebt afgesloten. Het is voor energieleveranciers sinds september 2012 verboden een verbrekingsvergoeding te vragen aan particulieren bij een overstap naar een andere energieleverancier.

De overstap melden aan je netbeheerder
Ook hier wordt het werk gedaan door je nieuwe energieleverancier. Hij contacteert uw netbeheerder en deze zal op zijn beurt de meterstanden komen opnemen of je een meterkaart opsturen. Geef je je meterstanden niet of niet tijdig door, zal je netbeheerder een schatting maken via je oude meteropnames.

Je netbeheerder stuurt naast je huidige ( geschatte ) meterstanden ook een korte hystoriek op zodat je nieuwe leverancier een goede inschatting kan maken van je verbruik om zo je voorschotsfacturen op te maken.

Je slotfactuur niet via domiciliëring.
Je kan, bij een overstap naar een nieuwe leverancier, opteren om je slotfactuur niet via domiciliëring te betalen. Dit voorkomt dat je oude energieleverancier een te hoog bedrag afhaalt.

Mogelijke problemen bij veranderen van energieleverancier
Er kan altijd iets fout gaan en als dit gebeurt is het zaak dit zo vlug mogelijk op te lossen.

  • Je krijgt geen voorschotfacturen: Contacteer na twee maanden je nieuwe energieleverancier om je voorschotfacturen te mogen ontvangen. 
  • Je krijgt geen slotfactuur van je oude energieleverancier: Contacteer je oude leverancier na twee maand. Het kan perfect zijn dat je een bedrag terug kan vorderen als je voorschotfacturen hoog genoeg waren ( bijvoorbeeld bij een overstap net voor de winter )
  • Je krijgt geen slotfactuur en geen voorschotfacturen:  Neem contact op met je nieuwe energieleverancier om na te gaan of de overschakeling correct is verlopen. Het probleem is waarschijnlijk te wijten aan je netbeheerder die de nieuwe meterstanden nog met doorgeven aan de energieleveranciers.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur