wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Financieel: de administratie van je energie

De Vlaamse overheid geeft iedereen gratis elektriciteit

Elk privégezin in Vlaanderen heeft recht op een bepaalde hoeveelheid gratis elektriciteit die kan oplopen tot 500 kWh voor een gezin van 4 personen. In de meeste gevallen goed voor meer dan 10% van het totaalverbruik aan elektriciteit.

Wie kan genieten van gratis elektriciteit?
De gratis elektriciteit is bedoeld voor elk privégezin dat op dat adres gedomicilieerd is. Ze is dus ook bestemd voor personen die in een appartement wonen en zelf geen officiële elektriciteitsmeter hebben of een budgetmeter hebben.

Heb je meerdere woningen zoals een vakantiehuisje of appartement aan de kust, dan komt enkel je eerste woning in aanmerking voor de toekenning van gratis elektriciteit. Ook aansluitingen van zelfstandigen of bedrijven kunnen niet genieten van deze gunstmaatregel, zelfs al is er een groot deel van de woning bestemd voor het gezin.

Wat moet je doen om de gratis elektriciteit te krijgen?
Dit is het leuke: je hoeft helemaal niets te doen behalve even opletten bij je slotfactuur. De gratis elektriciteit wordt automatisch van je totaal verbruik afgetrokken.

Hoe gaat het in zijn werk? 
Netbeheerders vragen op 1 januari 2013 de domicilies op bij het rijksregister voor gezinnen die aangesloten zijn op hun net en koppelen deze aan de toegangspunten.

Voor 15 april 2013 geven de netbeheerders op hun beurt deze gegevens door aan de energieleveranciers. De energieleverancier die jou op 1 april 2013 energie levert dient de gratis elektriciteit te verrekenen in de komende slotfactuur.

Opgelet: de gratis elektriciteit wordt pas verrekend op de eerstvolgende slotfactuur na 1 mei 2013. Ben je in tussentijd van leverancier veranderd en heb je reeds een slotfactuur gekregen, dan zal de gratis elektriciteit pas toegekend worden in 2014.

Hoeveel gratis elektriciteit?
De hoeveelheid gratis elektriciteit die per aansluiting gegeven wordt, is afhankelijk van de gezinssamenstelling. De basisregel bestaat uit 100 kWh per aansluiting + 100 kWh per inwoner ( persoon gedomicilieerd ) op deze aansluiting.

Een voorbeeld:
Het gezin Peeters is samengesteld uit een koppel met één kind. Dit geeft:

  • 100 kWh voor hun aansluiting
  • 200 kWh voor het koppel ( 100 kWh per partner )
  • 100 kWh voor het kind

Samen goed voor 400 kWh gratis elektriciteit.

Woon je in een appartement met slechts één aansluiting voor het hele gebouw, dan dient de 100 kWh voor de aansluiting gedeeld te worden onder alle inwoners.

Hoe wordt het bedrag van de gratis elektriciteit berekend?
We hebben een vrije energiemarkt en elke leverancier hanteert zijn eigen prijs voor elektriciteit. Vandaar dat de VREG zelf een marktprijs berekend voor de verkregen kWh. In 2012 was dit 21,96 eurocent inclusief BTW per kWh.

Als we er even ons voorbeeld op nakijken, komt dit voor het gezin Peeters op een besparing van 87,86 Euro.

Wat als je geen gratis elektriciteit krijgt?
Heb je geen of te weinig gratis elektriciteit gekregen, dan dien je contact op te nemen met de energieleverancier die je elektriciteit leverde op 1 april 2013. Deze dient binnen de maand het ontbrekende bedrag aan je te storten. Ben je ondertussen veranderd van leverancier, dan zal dit gebeuren via een aparte creditnota.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur