wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Energieverbruik in de keuken

Energie besparen in de keuken, denk aan de energielabels

Aan de hand van het bijgeleverde energielabel op elektrische huishoudtoestellen en keukentoestellen zoals de wasmachine, afwasmachine, koelkast, diepvriezer kan je al selecteren welke toestellen het meest verbruiken.
Energielabels
Een Europese richtlijn deelt elektrische apparaten zoals wasmachines, afwasmachines, koelkasten, diepvriezers... in volgens energieklassen. Afhankelijk van het energieverbruik kregen de toestellen aanvankelijk een score van A (laag verbruik) tot G (hoog verbruik). In 2004 kwamen daar de nog zuinigere labels A+ en A++ bij.

Een toestel met een A+-label verbruikt 25% minder dan een toestel met een A-label. Nog beter doet de klasse A++ het.

Voorbeeld energieverbruik vs labels
Dergelijke apparaten verbruiken op hun beurt nog eens 50% minder elektriciteit dan klasse A. Bij wijze van voorbeeld vind je in onderstaande tabel een vergelijking tussen het theoretisch verbruik van een koelkast zonder vriesruimte van 250 liter. Het re๋le verbruik is mede afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid voedsel in de koelkast en de omgevingstemperatuur.

Energielabel Gemiddeld jaarlijksverbruik
A++ €16.71
A+ €19,40
A €26,14
B €35,03
C €44,46

Houd dus bij aankoop van een nieuwe toestel het energielabel in het oog. De klassen A tot A++ kosten wel meer, maar op enkele jaren tijd heb je die meerprijs teruggewonnen via je elektriciteitsverbruik.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur